Нашата цел е Македония да започне разговори за членство на

...
Нашата цел е Македония да започне разговори за членство на
Коментари Харесай

Захариева: Целта ни е Македония да започне разговори за членство в ЕС на 26 юни

Нашата цел е Македония да стартира диалози за участие на 26 и 30 юни за Европейски Съюз и на 11 юли да стане член на НАТО . Ще оказваме помощ и няма да пестим старания това да се случи.
Това съобщи българският министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие, където се организира фестивалът One Love Tour 2018. На него вземат участие доста реализатори от България и Македония.

" Поздравявам двамата храбри министър председатели на Р Гърция и на Р Македония и двамата външни министри, които водиха договарянията. Убедена съм, че другата седмица вашият парламент - уповавам се, че ще ратифицира контракта, с цел да може на 26-ти и по-късно на 30-ти европейските водачи да разгласят старта на договарянията ", съобщи Захариева.

" Хората желаят да бъдат дружно, да се обичат, да пеят, да творят, да се хранят дружно, да вървят дружно в европейското бъдеще. Няма време. Убедена съм, че след подписването на контракта сред Македония и Гърция на следващия ден сред двамата външни министри в наличието на двамата министър председатели , на комисарите Йоханес Хан и Федерика Могерини на 26-ти, когато е Съветът по общи въпроси, който аз ръководя, Македония ще получи зелена светлина за участие ", изясни Захариева.

 Днес Балканите градят другарство, благополучен Зоран Заев
Днес Балканите градят другарство, благополучен Зоран Заев

Македония ще дава всички гаранции, нужни на България отсега нататък

Тя посочи изгодите от подписването на контракта за добросъседство сред България и Македония. " Нищо не спечелихме с този 27-годишен спор. Нищо не завоюваха жителите на двете страни преди подписването на контракта за другарство и добросъседство. Само ще спечелим, няма да има никаква загуба, в случай че на 26-ти юни Македония стартира договарянията за участие . В противоположен случай рискуваме най-ранната последваща опция - с доста условности на европейските избори - най-рано 2020 година Не мисля, че македонския народ заслужава да чака още 2,6 години да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз ", изясни българският външен министър.

Запитана за какво министър председателят Бойко Борисов е отказал планувана среща с македонския президент Георге Иванов , тя изясни, че България не е желала да взема страна в техния спор. " Това, което се случи предходния ден преди нашата среща нямаше по какъв начин и какво повече да кажем. България поставя неимоверни старания и полагаше още преди председателството да върне вниманието на Европа, която беше фокусирана в личните си вътрешни проблеми, към нашия район. Не желаеме да взимаме страна в този спор, не желаеме напъните на нашето, на вашето и на гръцкото държавно управление да отидат на вятъра. Основната цел беше да не се месим ", съобщи тя.

 Ал. Йорданов: Ще имаме проблеми по контракта Гърция-Македония
Ал. Йорданов: Ще имаме проблеми по контракта Гърция-Македония

С това географско име се получава един цялостен парадокс, безапелационен някогашният ни дипломат в Скопие

Запитана от македонски кореспондент дали за България е задоволително името Република Северна Македония, Захариева отговори: " За България е прифатливо (въпросът беше заложен по този метод - б.р.) всяко име. Ние сме ви признали първи Република Македония в целокупност. Това, което е значимо за нас, нашият контракт го подсигурява - да няма териториални искания ".

Захариева изясни, че договорът за добросъседство ще важи и след сключване на контракта сред Гърция и Македония за името . " Има текст, който гласи, че двустранните контракти ще продължат да важат. Има и текст, съгласно който договорът не е ориентиран към други страни . Единственото, което желаеме, е дружно да бъдем в Европейски Съюз, когато сте подготвени . Нашата поддръжка няма да завърши с края на нашето европредседателство . Нашата цел беше да създадем процеса необратим ", съобщи Екатерина Захариева.

 Новото име на Македония насочвало за искания към България
Новото име на Македония насочвало за искания към България

АБВ не са съгласни две страни да вземат решение проблем, засягащ няколко страни, само че без тяхно присъединяване

Тя сподели, че е сюрпризирана от мнението на други посланици, които правят оценка подписването на българо-македонския контракт за добросъседство, който бе блокиран 15 години. " Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика. Не изпускайте този късмет. Направихме доста, има още какво да вършим дружно . Не чакайте още 2,6 година - чакате от 2005. Нищо не се завоюва от това. Ако не можеш да се схванеш със съседите си, няма по какъв начин да се схванеш с никого . Нашите две страни, нашите храбри министър председатели потвърдиха, че със храброст може да създадем доста дружно и отпушиха този развой - целия развой към сдобряване на Балканите ", съобщи Захариева.

Относно разногласията за общата ни история, българският външен министър съобщи: " Какво като имаме искания за славната ни велика история ? Нали нашите хора се интересуват какво е тяхното бъдеще? Това, което би трябвало да вършим, е да се помирим, да честваме дружно общите си празници и общите си исторически дати и да вървим дружно в бъдещето . Хората не се интересуват. Те желаят да са дружно - е тука желаят да пеят, да танцуват ", сподели Захариева завъртайки глава към сцената на фестивала.

Тя добави, че хората желаят да вървят дружно по заведенията за хранене, да пътуват, да се срещат. " Когато си част от европейското семейство границите даже нямат значение ", сподели българският посланик №1.

" Хората на изкуството и културата от дълго време са дружно. Те дават образец на нас политиците какво би трябвало да вършим. Убедена съм, че този фестивал ще стане дългогодишна традиция и нашето министерство постоянно ще продължи да го поддържа . Хората би трябвало да бъдат дружно и те се обичат, те желаят да са дружно. Това направи контракта, който подписахме - даде още по-голям подтик. Усетих го през вчерашния ден в Струмица, усетих го преди този момент в Ново село. Нямаме различен късмет ", сподели Екатерина Захариева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР