Нашата цел е България да стане регионален хъб от гледна

...
Нашата цел е България да стане регионален хъб от гледна
Коментари Харесай

Министър Пулев: България има потенциал да се превърне в център за данни за региона


Нашата цел е България да стане районен хъб от позиция на потока на цифрова информация, като страната ни е основна за преноса й от Азия.

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа при откриването Конференция за показване на опциите за български компании да стартират и уголемяват своя бизнес в Съединени американски щати. Събитието събра представители на над 150 компании от двете страни. На него присъединяване взеха Джефри Пайът, асистент секретар по енергетиката в Държавния департамент на Съединени американски щати и посланикът на Съединени американски щати у нас, Херо Мустафа

„ Отвъд целта на единния пазар на равнище Европейски Съюз, Съединени американски щати е различен натурален и основен сътрудник за нашата стопанска система “, уточни Пулев при откриването и добави, че имаме основно стратегическо взаимоотношение и по самодейността „ Три морета “, по която е народен координатор. „ Имаме работлив разговор с американски сътрудници с фокус киберсигурност. Има дейна подписана декларация на равнище страни, там сме се обединили към една обща основна позиция по отношение на 5G сигурността “, сподели той. Пулев заяви още, че взаимно с Министерство на превоза и вицепремиера Христо Алексиев интензивно се беседва по линия на „ Три морета “ с американски контрактори, за това по какъв начин да се усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура, с фокус върху киберсигурност.

„ Спрямо статистиката, с която разполагаме стокообменът сред нас е 1,3 милиарда $ за 2021, което е нарастване с 20% по отношение на предходния интервал ”, разяснява още той. Пулев уточни, че позитивния тренд продължава и износът за първите 7 месеца на 2022г. се е нараснал с над 16%. „ Можем да вършим повече и ще създадем повече, като работим в няколко посоки “. По думите му първото направление е поощряване на вложенията, второто е ръководство на европейските средства по линия на структурните фондове, а третото е поддържане на стратегическия разговор. 

Министърът на нововъведенията посочи още, че по линия на вложенията в интервала от 2005 година до в този момент, са сертифицирани 22 плана с американско присъединяване на обща стойност близо 4 милиарда лева, които са разкрили повече от 3500 нови работни места. „ Работим предпочитано върху четири нови капиталови плана от Съединени американски щати, с фокус върху IT и аутомотив бранша. Те могат да основат над 1000 нови работни места “, акцентира той. Пулев заяви още, че в оптимално къс период е утвърдена от Европейска комисия новата стратегия за конкурентоспособност и нововъведения - ПКИП. „ Тя е с общ бюджет 3 милиарда лева за българския бизнес, който посредством нея може да усили експортния си капацитет и конкурентоспособността “, сподели Пулев

Форумът се провежда от Американската търговка камара в България и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (МСП). На него участваха още Оливие Маркет, президент на Американската комерсиална камара в България, министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и Бойко Таков, изпълнителен шеф на Агенцията за поощряване на дребните и междинните предприятия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР