Нашата страна е на последно място и по БВП на

...
Нашата страна е на последно място и по БВП на
Коментари Харесай

Евростат: България с най-ниска покупателна способност в ЕС

Нашата страна е на последно място и по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията
Брутният вътрешен артикул на глава от население и покупателната дарба в границите на Европейски Съюз през 2021 година демонстрират, че България е още веднъж на последно място в съюза.

Тази информация идва от новите бързи оценки на паритетите на покупателната дарба и Брутният вътрешен продукт за 2021 година, оповестени през вчерашния ден от Евростат и през днешния ден от Националния статистическия институт, оповестява БНР.

Данните демонстрират основни разлики сред страните членки на Европейски Съюз във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, употребен за премерване на икономическата интензивност.

През 2021 година Люксембург и Ирландия записаха най-високи равнища на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията – 177% и 121% над междинното за Европейски Съюз. Те бяха следвани на разстояние от Дания (33% над средното) и Ниделрнадия (32% над средното).

На дъното на класацията още веднъж е България с равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, което е с 45% под междинното за Европейски Съюз, следвана от Гърция (с 35% под средното), Словакия (32% под средното) и Хърватия (30% под междинното за Европейски Съюз ниво).

През 2021 година брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията, изразен в паритет на покупателна дарба (ППС), варира сред едвам 55% от междинното за Европейски Съюз равнище в България и цели 277% в Люксембург.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР