Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое от

...
Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое от
Коментари Харесай

Банов се захвана сериозно с проверката на колекцията на Божков

Нашата работа е да установим ясно обстановката – кое от къде е, какво е, дава отговор ли на това, което е разказано, и ще предадем цялата информация на способените органи. Ще създадем инспекцията на полезностите от сбирката на Васил Божков съзнателно. Така министърът на културата Боил Банов разяснява предоставената му от прокуратурата инспекция на полезностите на фондация " Тракия ", съобщи кореспондент на БГНЕС.
По-рано Върховната административна прокуратура разпореди на министерството инспекция на античните предмети, стопанисвани от фондация " Тракия ". Екпертите би трябвало да изяснят голям брой условия, свързани с произхода, методите на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности, притежавани от Фондацията и Васил Божков. Проверката би трябвало а приключи в период от 2 месеца. Според Банов обаче времето надали ще бъде спазено.
До момента са познати 212 предмета от тази сбирка, тъй като те са излагани в галерия отвън страната, стана ясно от думите на Банов. Предметите са получили утвърждение за излагане в частен музей през 2008-2009 година от Стефан Данаилов. " Следва разбор на 212 предмета, категориризират ги, записват ги, изследват ги и с тях работи частният музей, като излага и тази сбирка в чужбина. За останалите предмети все още нямаме такова категоризиране и вписване ", изясни Банов.
Със сигурност за 2700 предмета има подадено преди години искане за разбор и за регистрация към Националния исторически музей. " Към момента предметите най-вероятно са обаче и повече, само че тези 2700 предмета не са регистрирани, има подадено искане да бъдат регистрирани. Това ще бъде и резултатът от нашата инспекция. Сега ще забележим какво, по какъв начин е подадено, какъв е произхода ", уточни Банов.
Единият разбор е документален и по думите му ще го създадат бързо. " Документалният разбор ще го създадем доста бързо, ще се ревизира съответно какво има в частния музей. Тези 2700 предмета, а те евентуално са и повече, не са част от сбирката на частния музей. 212-те предмета са от името на фондация Тракия, мисля че беше, а другите предмети са си персонално от името на господин Божков ", изясни той.
На въпроса какво ще ревизират за нерегистрираните предмети, министърът сподели " всичко " – от това какви документи са предоставени за придобиване, до характера на предметите, до това дали съставляват изключителна полезност за страната, до разбор на това каква е действителната им стойност, дали са същински и т. нат.
Министърът на културата акцентира, че тяхната работа е да установим ясно обстановката – кое от къде е писано, че е, какво е писано че е, дава отговор ли на това, което написа и да предадат цялата информация на способените органи. " Ние ще свършим това съзнателно. Вече по-големи разбори там където има някакви подозрения или са нужни, евентуално ще продължат и повече от два месеца, тъй като несъмнено ще се наложи да употребяваме и лаборатории в Европа, само че ние работим директно с доста такива. Това няма да е първият разбор, който ще вършим ", уточни Банов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР