Нашата професия е изключително рискова. На всеки един лекар му

...
Нашата професия е изключително рискова. На всеки един лекар му
Коментари Харесай

За да си лекар не се искат само умения, трябва и нещо друго СНИМКИ

Нашата специалност е извънредно рискова. На всеки един доктор му трябват освен умения, с цел да бъде доктор, очевидно би трябвало и нещо друго. Трябва да има сърце, с цел да жертва живота си за живота на другите. Затова с изключително поклонение се отнасяме към днешния ден.

Това съобщи генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски, шеф на Военномедицинска академия, по време на честването на " Деня на спасението ".

За 18-а поредна година Военномедицинска академия (ВМА) означи с 1-минутно безмълвие и писък на сирени „ Деня на спасението” в памет на всички лекари, медицински сестри, служители на реда, доброволци и жители, починали при спасяването на човешки живот.

Мутафчийски разяснява и каква е обстановката във ВМА и по какъв начин се оправят с Коронавирус пандемията.

" Във ВМА имаме двойно повече кревати в интензивните отделения от декларираните и заповяданите от РЗИ, тъй като не можем да връщаме пациенти, само че несъмнено, когато се случва това към този момент е невероятно да ги приемем. А инфекциозната ни клиника въобще не е преставала да приема заболели, освен с Коронавирус, само че и с другите болести, които са изключително настоящи през лятото. Нямаме свободни кревати, това е огромният проблем ", сподели той.

„ Денят на спасението” е основан през 2005 година по самодейност на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. „ Български лекар”, в чест на 26-годишния доктор Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 година избавя 47 души от горящ рейс и умира от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа, най-вече след осъществяване на тежки среднощни интервенции, произшествия с коли за спешна помощ, както и след заразяване заболяванията на свои пациенти. В описите са и служители на реда, минни спасители и елементарни жители, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За трета година „ Денят на спасението” минава под знака на COVID-пандемията, а към черните описи бяха добавени имената на още над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и водачи на кола за спешна помощ, които до последно помагаха на заболели от ковид, само че изгубиха борбата за личния си живот.

Ние се отнасяме с изключително поклонение към този ден, знаете, по-голямата част от записаните в черните описи са военни медици. Но видяхме, че и в спокойно време могат да съществуват такива случаи и то в огромни размери – над 120 медици починаха в борбата с пандемията от COVID-19. Нашата специалност е извънредно рискова и очевидно на всеки един доктор му трябват освен умения, с цел да е доктор, би трябвало да има и огромно сърце – да е подготвен да жертва живота си за другите, разяснява началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Своята респект пред Паметника на починалите медицинските чинове отдадоха министърът на защитата Димитър Стоянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, заместник-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съветникът по военната сигурност на президента на Република България генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, представители на военни структури, ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров, представители на Столичната гилдия на БЛС, НЗОК, Български червен кръст, синдикалните организации, шефовете на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов” и на УМБАЛ „ Александровска “ и жители.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР