Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци

...
Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци
Коментари Харесай

Ива Митева: Никола Минчев е дал съгласие за поставянето на решетките още през януари

" Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци със съвестта си, с българските жители и с правата им няма да създадем. " Това съобщи пред Българска национална телевизия Ива Митева от Има Такъв Народ. По мотив апела на премиера за привикване на КСНС по тематиката, Митева подсети, че на КСНС през януари всички партии са се обединили към общата позиция на България в седем точки, само че още нито една от тях не е изпълнена. " Ние сме споделили че това е нашата алена линия и тя ще бъде такава до дъно ", съобщи тя.

Според нея от думите и говоренето на премиера Кирил Петков се загатва, че би трябвало да пуснем РСМ на договаряния с Европейски Съюз.
" Знаете, че сега сме пред одобрение на рамката за договаряния, отваряне на съответните глави, това е значимо, само че ще изпълняваме до дъно договореностите и признатите документи. Когато ситуацията не е изменена, когато изискванията не са изменени и нищо не е свършено, ние няма по какъв начин да обърнем нашата позиция ", сподели още тя.

Митева разяснява и поставените решетки на входа на Народното събрание, като съобщи, че ръководителят Никола Минчев от самото начало е знаел за тях и е подписал няколко докладни.

" Поисках да схвана каква е хронологията, защото човек толкоз дълго в администрацията ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща в кабинета на ръководителя с началника на НСО, на която е подложен въпросът с решетките, може би е предизвикано от събитията тогава и митингите. Тогава той (Никола Минчев, бел. ред.) е дал единодушие. Естествено че знае, и са се обединили в тази посока да се слагат вероятно решетки. След това е постъпило писмо от началника на НСО до основния секретар, той го е разпоредил за изследване на опциите и за приемане на дейности, има докладни мемоари. Накрая приключва април месец с една докладна до ръководителя на Народното събрание за обезщетени разноски в бюджета. Там категорично написа, че една част от средствата са за три железни решетки за южния вход на Народно събрание. Върху докладната има неговото " да ", това за администрацията значи, че има неговото позволение ", акцентира Митева.

Припомняме, че самият Минчев на няколко пъти обществено съобщи, че " основният секретар на Народното събрание е разписал слагането на решетки на входа на постройката без публична съгласувателна процедура с Министерството на културата ". Минчев даже се оплака, че не е бил осведомен.

Има Такъв Народ освен вървят на съдружни препоръки, само че и са вътрешната съпротива там, безапелационна е Митева. " Това, което чух от ръководителя на Народното събрание не ми хареса. Той сподели - в случай че някой не идва на съдружен съвет, то това най-често е Има Такъв Народ. Вчера се опита да се извини и изясни, реакцията му била в резултат на пост на Слави Трифонов във фейсбук. Той е ръководител на Народното събрание и думата му тежи. Призовахме го да излезе и да каже по кое време, на тъкмо кой съдружен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, той по-скоро се пробва да се измъкне ", разясни Митева. Тя съобщи, че за доста неща в ръководството Има Такъв Народ научават след това.

" Така беше и с националния проект за приемане на еврото. При избора на гуверньор за Българска народна банка доста мощно се разясняваше за необятната акция за еврото и нашият претендент ясно артикулираше необятна осведомителна акция. Тогава от Политическа партия и те започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица още веднъж е очакван в реда на Министерски съвет този проект, без да е минал през Народно събрание. С дебелоглав не става. Независимо, че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи ", сподели тя.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР