Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци

...
Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци
Коментари Харесай

Ива Митева: Никола Минчев е знаел от януари за железните решетки в НС -

Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци със съвестта си, с българските жители и с правата им няма да създадем. Това съобщи зам.-председателят на Народно събрание Ива Митева от " ИТН " в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

По мотив апела на премиера за привикване на КСНС по тематиката, тя подсети, че през януари всички партии са се обединили към общата позиция на България в седем точки, само че още нито една от тях не е изпълнена.

" Ние сме споделили че това е нашата алена линия и тя ще бъде такава до дъно ", съобщи тя.

По думите ѝ държанието и говоренето на премиера Кирил Петков загатват, че би трябвало да пуснем РСМ на договаряния с Европейски Съюз.

" Знаете, че сега сме пред одобрение на рамката за договаряния, отваряне на съответните глави, това е значимо, само че ще изпълняваме до дъно договореностите и признатите документи. Когато ситуацията не е изменена, когато изискванията не са изменени и нищо не е свършено, ние няма по какъв начин да обърнем нашата позиция ", сподели Митева.

Тя разяснява и поставените решетки на входа на Народното събрание, като съобщи, че ръководителят на Народно събрание Никола Минчев от самото начало е знаел за тях и е подписал няколко докладни.

" Поисках да схвана каква е хронологията, защото човек от толкоз дълго време в администрацията, ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща в кабинета на ръководителя с началника на НСО, на която е подложен въпросът с решетките, може би е предизвикано от събитията тогава и митингите. Тогава той (Никола Минчев - б.р.) е дал единодушие. Естествено, че знае и са се обединили в тази посока - да се слагат вероятно решетки. След това е постъпило писмо от началника на НСО до основния секретар, той го е разпоредил за изследване на опциите и за предприемане на дейности, има докладни мемоари. Накрая приключва април месец с една докладна до ръководителя на Народното събрание за обезщетени разноски в бюджета. Там категорично написа, че една част от средствата са за три железни решетки за южния вход на Народно събрание. Върху докладната има неговото " да ", това за администрацията значи, че има неговото позволение ".

В петък Никола Минчев разяснява, че е схванал за слагането на решетките от оповестени фотоси в медиите, а разрешителното е подписано от основния секретар на Народното събрание (назначен от Митева, която беше ръководител на 46-ото Народно събрание - б.р.) без координиране с Министерството на културата.

Ива Митева посочи, че 46-ото Народно заседание е приело корекция в правилника на Народното събрание, съгласно която всеки ръководител може да назначи основен секретар и личен екип.

Има Такъв Народ освен вървят на съдружни препоръки, само че и са вътрешната съпротива там, безапелационна е Митева.

" Това, което чух от ръководителя на Народното събрание не ми хареса. Той сподели - в случай че някой не идва на съдружен съвет, то това най-често е Има Такъв Народ. Вчера се опита да се извини и изясни, реакцията му била в резултат на пост на Слави Трифонов във фейсбук. Като ръководител на Народното събрание думата му тежи. Призовахме го да излезе и да каже по кое време, на тъкмо кой съдружен съвет, не сме ходили. Такова нещо не сме чули, той по-скоро се пробва да се измъкне ", сподели тя.

По думите ѝ министър председателят " пробва да бъде мощният в четворната коалиция ", а " Продължаваме промяната " постоянно взимат решения еднолично. Ива Митева съобщи, че за доста неща в ръководството " ИТН " са сложени пред свършени обстоятелства или научават след това.

" Така беше и с националния проект за приемане на еврото. При избора на гуверньор за Българска народна банка доста мощно се разясняваше за необятната акция за еврото и нашият претендент ясно артикулираше необятна осведомителна акция. Тогава от Политическа партия и те започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица още веднъж е очакван в реда на Министерски съвет този проект, без да е минал през Народно събрание. С дебелоглав не става. Независимо, че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи ", сподели тя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР