Нашата позиция по отношение на Косово става все по-сложна, защото

...
Нашата позиция по отношение на Косово става все по-сложна, защото
Коментари Харесай

Вучич: Идват трудни дни за сърбите, Европа иска да вкара Косово в ООН

Нашата позиция във връзка с Косово става все по-сложна, тъй като през днешния ден на масата за договаряния има предложение от Франция и Германия, което би трябвало да обсъдим. Няма по какъв начин да хвърлим през прозореца предлагането на две от най-големи европейски сили, сподели Александър Вучич по време на обръщението си пред нацията и акцентира: косовските албанци и Европейски Съюз диктуват тематиките.

Според него същинската същина на казуса е - Сърбия да разреши на Косово да стане член на всички интернационалните организации. " Сърбия няма да се съгласи Косово да стане член на Организация на обединените нации, макар че се плануват избрани преимущества при присъединение към Европейски Съюз, в това число и финансови облаги, сподели още той. Не мога да приказвам за детайлностите за този документ, само че главното в него е, че Сърбия би трябвало да разреши на Косово да се причисли към всички интернационалните институции, в това число Организация на обединените нации.

Той уточни, че за Сърбия и поради конституцията, само че не и единствено поради това, е недопустимо Косово да бъде член на Организация на обединените нации и че той е подготвен да понесе " следствията ", тъй като цялата концепция се основава на Сърбия, без публично признание, което демонстрира, че е съгласна с участието на Косово в Организация на обединените нации.

Вучич твърди, че настояването на Европа е казусът с Косово да бъде решен допустимо най-скоро, дружно с други неща, с цел да бъде " лишен този мотив от ръцете на съветския президент Владимир Путин ".

Той акцентира, че албанците дефинират всички тематики за разискване дружно със страните от Европейски Съюз и най-голямата неточност на Сърбия е, че е позволила полемиките да преминат под юрисдикцията на Европейския съюз.

" Те могат да ни вземат всичко ", само че ние " ще се борим ", макар че, " вероятностите са неприятни ", предизвести Вучич и добави, че на този стадий при консултациите с премиера е открита липса на подготвеност за приемане на независимостта и участието на Косово в Организация на обединените нации. Той счита обаче, че на 2 или 3 ноември Съветът на Европа ще стартира процеса за участие на Косово в тази институция и се чака унгарският представител да напусне Комитета на Съвета на Европа, а литовският да се причисли. Според него това е значимо, с цел да се окаже напън върху Сърбия, с цел да се съгласи тя на участието на Косово в Интерпол и ЮНЕСКО.

Каквото и да е отношението на Европейски Съюз към Косово, Сърбия ще би трябвало да продължи да работи за определяне на върховенството на закона, осъществяване на инфраструктурни планове, както и ограничения, свързани с хармонизирането на визовите режими. Ежедневно обсъждаме разнообразни заявления и се придържаме към външната политика на Европейски Съюз. Но " в никакъв случай няма да се надигнем пред нацията без да имаме единна позиция. Обстоятелствата се трансформират, само че Сърбия ще резервира позицията, която имаше до момента, до момента в който " не би трябвало да приемем една друга действителност ", сподели още той.

Александър Вучич сподели, че Сърбия към този момент няма да вкарва наказания против Руската федерация, до момента в който вредите за Сърбия, не станат прекомерно огромни. Сърбия не дължи нищо на никого и тези, на които Сърбия не е наложила наказания 230 дни под напън, само че те са й наложили наказания след три дни освен това без напън. Ние не вършим това единствено поради по-евтината цена на газа или поддръжката в Съвета за сигурност (ООН), а поради интернационалното право и самоуважение, тъй като знаем какво ни предизвикаха глобите, сподели Вучич. Според него бъдещото държавно управление може да вземе някои разнообразни решения, както и че ще осведоми жителите, в случай че има смяна във външната политика. Вучич сподели, че в Сърбия не са щастливи, че за Европа суверенитетът на Украйна е свещено нещо, а териториалната целокупност на Сърбия е годна, само че без Косово, само че Сърбия ще продължи пътя си към Европейски Съюз.

Според Вучич новото държавно управление ще би трябвало да продължи промените по европейския път в границите на върховенството на закона, да работи по инфраструктурата, по хармонизирането на визовия режим. Вучич съобщи, че не е

негова работа да се меси в изборите в Република Сръбска и че ще поздрави всеки, който бъде разгласен за победител от Централната изборна комисия на Босна и Херцеговина.

Той назова " нещастници " тези, които го упрекват, че седи на два стола. Вучич както и нормално нападна самостоятелните медии. В края той призна, че " на сърбите им предстоят сложни дни ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР