Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството в

...
Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството в
Коментари Харесай

Каракачанов: Пуснем ли С.Македония в ЕС в този й вид, ще е заплаха за националната сигурност на всички държави


„ Нашата позиция е ясна – ние желаеме от държавното управление в Северна Македония да съблюдава контракт ите, които подписва “. Това съобщи вицепремиерът, министър на защитата и ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов по време на конференция " Западни Балкани ". Важният интернационален конгрес бе проведен онлайн от фондацията за европейска промяна New Direction, вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти и заместител ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

„ На 1 август 2017 година България подписа контракт за другарство и добросъседство. На база на този контракт беше дефинирано какво да се направи по противоречивите въпроси. Известно е, че няма по какъв начин да бъдеш действителен претендент член на Европейския съюз, в случай че имаш нерешени проблеми със своите съседи. Македония подписа два контракт а – с България през 2017 година и с Гърция през 2018 година И до момента в който контракт ът с Гърция беше изпълнен в границите на 1 месец, то по контракт а с България не е изпълнено безусловно нищо. Въпреки това през 2018 година България се съгласи и Македония стана член на НАТО. Минаха още две години и ние виждаме, че държавното управление в Скопие възприема българската позиция не като достойнство, а като уязвимост. Може би част от политическия хайлайф в Скопие счита, че може да подписва контракт и без да ги съблюдава. Аз ще им кажа, че контракт ите сред субектите на интернационалното право се подписват, с цел да се съблюдават “, сподели Каракачанов.

Той съобщи, че вратата за започване на договарянията не е затворена. „ Винаги сме подчертавали, че разширението на Европейските структури и НАТО на територията на Западните Балкани е значим детайл от европейската сигурност. Но това не може да бъде за сметка на българския народен интерес. И в случай че някой си фантазира, че може да пренебрегне интереса на една държава-членка в името на ползите и най-много на ината на една страна кандидат-член, не е прочел добре самия европейски контракт и се е объркал много съществено “, съобщи вицепремиерът.

Каракачанов беше безапелационен, че позицията на България не е несъгласие. „ Не бих нарекъл позицията на България налагане на несъгласие. В никакъв случай. Ние не постановяваме несъгласие на Македония. Казваме, че отлагаме свикването на първата междуправителствена конференция, на която ще стартират договарянията с Република Северна Македония. За това има доста аргументи. Нашите другари, бих споделил нашите сънародници в Македония и по-скоро техният политически хайлайф дотам повярва в силата на лобизма, че смяташе, че България ще бъде притисната от по-големите страни и в съответната обстановка от немското председателство на Съвета на Европейски Съюз , да не прави обструкции и да се съгласи със започването на договарянията. Проблемът обаче не е толкоз в това ненужно самочувствие, което в последна сметка се оказа пагубно за външната политика на Скопие, а фактът, че в Северна Македония считат, че могат да подписват контракт и без да ги съблюдават “, сподели Каракачанов.

„ В името на справедливостта би трябвало да отбележим, че македонският министър председател Зоран Заев поставя старания и има предпочитание да се откри компромис, само че може би не му доближава поддръжката от неговите политически симпатизанти и елита на неговата партия. Онзи ден той, споменавайки, че отлагането на македонското участието в Европейския съюз, визира всички народности в Македония. И ги изброи – македонци, сърби, хървати, албанци, власи, в това число и 3-те хиляди бошняци. Пропусна обаче да спомене една националност, която исторически съществува в Македония - и това се българи те. Над 120 000 жители на Република Северна Македония са и българи. Защото имат родственици в България , тъй като назовават себе си българи и са се самоопределили като такива. Но той ги пропусна “, сподели Каракачанов.

Той съобщи, че експанзия има освен към България , само че и към Гърция и други прилежащи страни.

„ Ако ние в този момент допуснем тази страна в този тип да влезе в Европейския съюз, тя ще съставлява проблем за националната сигурност на всички европейски страни “, съобщи министърът на защитата.

Според него македонският политически хайлайф е считал, че може да влезе в НАТО и Европейския съюз без да направи промяна на „ тази досегашна, югославска, белградско-московска политика по отношение на България “.

„ Проблемът не е това, че на част от популацията е наложена някаква нова еднаквост. Проблемът е, че тази нова еднаквост се постанова с подправяне на българската история. Кражба на история и разногласия за герои от по-близки и далечни времена е имало и сред други страни, има и в този момент. Кражбата на българската история, нейното подправяне и изкривяване на обстоятелствата обаче се употребява за основаване на някаква нова македонска еднаквост, само че и да се постанова ненавист по отношение на българи те, българския народ и България като страна “, съобщи Каракачанов.

Той подсети, че България е първата страна, която през 1991 година признава независимостта на Република Македония и посочи, че за тези 30 години постоянно сме помагали на Република Северна Македония. Според него не се влага задоволително в информиране на Западните ни сътрудници.

Красимир Каракачанов направи и историческа ретроспекция на протичащото се на Западните Балкани през последните два века.

В конференцията „ Западни Балкани “ присъединяване взеха още вицепремиерът и министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, европейският комисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел, депутатите от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов и Александър Сиди, евродепутати, политици и интернационалните специалисти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР