„ Нашата подкрепа за мерките срещу разпространението на вируса са

...
„ Нашата подкрепа за мерките срещу разпространението на вируса са
Коментари Харесай

Явор Божанков: Дава се неконтролируема власт на здравния министър

„ Нашата поддръжка за ограниченията против разпространяването на вируса са безрезервни в този миг. От друга страна се въздържаме на първо четене от поддръжка за измененията в Закона за здравето, защото има проблеми, които просто не могат да бъдат преодоляни. " Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков от трибуната на Народното събрание. Той разгласи, че те са в няколко съществени посоки: " На първо място- въведената,така наречена, санитарна изключителна конюнктура няма конституционна основа. Това може да докара до непредвидени правни последствия. На второ място- в законопроекта има и различен законопроект. Той касае данъчни хранилища, даже като размер е по-голям от самите здравни ограничения. Той заслужава настрана внимание, обособена законодателна самодейност. Това не е вярна техника, изключително в миг на рецесия. "
Божанков акцентира, че действието на противоепидемичните ограничения ще продължи доста след края на изключителното състояние: „ Дава се голяма власт в ръцете на министъра на опазването на здравето. Неслучайно в Конституцията въвеждането на всяко изключително състояние е единствено в ръцете на Народното събрание. Сега министърът ще може да ограничи правата на българите по което и да е време напред в бъдещето. "
Народният представител разяснява, че предложенията на Българска социалистическа партия сред първо и второ четене ще бъдат в отбрана на най-уязвимите, тъй като тази рецесия може да засегне българските служащи и хора в най-тежко обществено състояние. „ Тези ограничения са защитавани от нас през годините, даже на цената на това да бъдем упрекнати в популизъм- да вземем за пример понижаване на Данък добавена стойност за медикаменти и храни. България остана единствената страна с най-голям Данък добавена стойност за храни в цяла Европа ", приключи Явор Божанков.



Георги Михайлов: Министерският съвет се опита да избяга от отговорност
„ Няма по какъв начин да приемем цялата отговорност за последващите противоепидемични ограничения да бъде поставяна върху главата на господин Ананиев и на хигиеничен контрольор. Министерският съвет не може да избяга от своята отговорност и да я стовари върху един министър. " Това съобщи националният представител проф. Георги Михайлов от трибуната на Народното събрание. Той напомни, че това е решение, което има многопластови последствия върху доста области на живота в България. Михайлов съобщи, че доста пъти българските жители са станали очевидци на несъгласия на заповеди на министъра на опазването на здравето, които са отменяни след дни и часове, които са си противоречали и за които има доста тъжби в съда. " Всичко това постанова да бъдем доста по-прецизни и потребни на нацията ", сподели още Георги Михайлов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР