Нашата планета е невероятно красива! На всеки континент, дори и

...
Нашата планета е невероятно красива! На всеки континент, дори и
Коментари Харесай

Красотата на нашата планета: Невероятните места, които ни заобикалят


Нашата планета е необикновено красива! На всеки континент, даже и на най-малкия остров, загубен в безкрайния океан, има удивителни места, срещата с които оставя дълъг спомен. Суровите фиорди и непристъпните скали на северните градове, идиличните кътчета на тропическите крайбрежия, облаци, нанизани по върховете на планини, и реки, течащи в дълбоки каньони, изкуствени и естествени монументи – всеки сигурно ще откри собствен личен парадайс на земята. И не постоянно е належащо да ходите в далечни страни – постоянно до нас има места с приказна хубост, просто би трябвало да погледнете в близост.

В последна сметка, както споделя френският стихотворец Алфонс дьо Ламартин, „ даже в най-красивите си фантазии човек не може да си показа нищо по-красиво от природата “.
1. Кауай, най-старият остров в Хавайския архипелаг
Красотата и духовността са първите неща, които идват на разум при посещаване на този вулканичен остров, потънал в зеленина. Тук са снимани доста паметни филми и всякога, когато Кауай се появява в тях е специфичен,. Пейзажът му е толкоз разнороден: смарагдовата бляскавост на долините се заменя с било от непревземаеми скали, снежнобялият пясък на брега внезапно се трансформира в криволичеща пътека, водеща в дълбините на фантастична пещера. Дори климатът тук е необикновен – до момента в който южното крайбрежие е обляно в слънце, северното може да счупи върха по брой тропически дъждове и всичко това е в границите на един прелестен тропически остров!
2. Северно зарево в небето над Исландия
В допълнение към сбитите и девствени пейзажи, които по този начин притеглят туристите в Исландия, категоричен магнит е опцията да се следи невероятна хубост и благосъстояние на естествения феномен – северното зарево. То съставлява необичаен оптичен резултат, осветяващ небето.
3. Бора Бора, атол на подветрените острови, Френска Полинезия
Ако погледнете Бора Бора от птичи взор, може би си мислите, че природата е основала съвършените условия за релакс и се грижи безусловно за всичко. Изгаснал вулкан, издигащ се в центъра, чиито скатове са обрасли с гъсти и недостъпни зелени шубраци, е заобиколен от билото на коралови рифове, състоящо се от дребни островчета-моту. Разположението на атола е основало неповторима екосистема с кристално чисти води и предпазени плажове.
4. Оризови полета „ Драконовия храбет “ в Лотгшен, Китай
Трудно е да се опише усещането, когато за първи път стъпите на „ гръбнака “ на засадени с ориз тераси – наподобява, като пейзаж от друга планета. Серпентиновите насаждения са изключително атрактивни напролет.
5. Водопад Виктория на река Замбези, Замбия и Зимбабве
„ Дим, който гърми “: по този начин локалното име на водопада, обещано му от племето Кололо, може да бъде преведено поетично. Всъщност това е цяла каскада от водни потоци, които се спускат надолу от височина, двойно по-висока от Ниагарския водопад, и основават цели облаци от дребни пръски, напомнящи на пушек. Този естествен шедьовър прави най-силно усещане в случай че се гледа от високо, да вземем за пример от хеликоптер.
6. Планината-дъга в геопарка Чжанъе Данся, Китай
Научните термини „ изветряне и ерозия “ изясняват появяването на геопарка, само че те не могат да предадат зашеметяващия резултат, който съзерцанието на разноцветните планински хълмове основава върху туристите, които се намират в региона на билото на Циляншан. Преливащият се цвят на терена се получава от излезлите на повърхността пластове соли и железни оксиди. Цветовете основават илюзията за акварелна картина!

 геопарк Китай
7. Амазонка, Бразилия
Най-дълбоката и една от най-дългите реки на планетата през 2011 година е класирана измежду седемте естествени чудеса на света. Амазонка и тропическите гори, които се простират по нейното корито, са населявани от доста редки растения, животни и риби, доста от които са изчезващи или застрашени.
8. Рейли – вълшебни плажове на провинция Краби, Тайланд
Чудесна опция да се оттеглите и да се насладите на обширната система от пещери или да покорите варовикови скали, на нежните талази и слънчеви бани дава сантименталният полуостров Рейлей, до който можете се стига от континента единствено по вода.
9. Замъкът Нойшванщайн, Германия
Когато през XIX век. в южната част на Германия е повдигнат непревземаемият Нойшванщайн, той незабавно се трансформира в магнит за всички, търсещи мир и сигурност. Неговите приказни контури се трансформират в първообраз на двореца, в Дисниленд, в който е живяла, заспала и срещнала любовта си Спящата хубавица.
10. Антарктида
Антарктида е необикновен континент. Това е най-студеното място, макар че се намира на Южния полюс. По отношение на Световния океан Антарктида е издигната повече от другите континенти, има най-ниска относителна мокрота, най-силни и продължителни ветрове и най-значителна слънчева радиация. На пръв взор това е сурова земя, направена напълно от лед. Но това не е по този начин! Тук можете да намерите водорасли, гъби и даже цветя –  чудесна причина да видите всичко това с очите си!

 Антарктида
11. Национален парк Йелоустоун, Съединени американски щати
Това е може би един от най-старите национални паркове в света. Струва си да се видят поредицата от гейзери и други естествени термални извори, които придвижват човек хилядолетия обратно във времето преди индустриалните времена.
12. Торес дел Пайне в Патагония, Чили
Невероятен натурален „ коктейл “ от планини, ледници, езера, реки и смесени гори. Такова многообразие от пейзажа на националния парк „ Торес дел Пейне “ разрешава да вълнуващи пътешествия в релативно дребна повърхност.
13. Венеция, Италия
Уникална и сантиментална Венеция се разгръща върху стотици дребни острови, свързани с мостове, всеки от които е същинско произведение на изкуството. Богатият търговски град е съумял да запази в своята архитектура всичко най-хубаво, което е било построено в него през вековете. А разклонената система от канали придава на Венеция неповторим сексапил и автентичност.
14. Храмът „ Та Пром “ в Ангкор, Камбоджа
За тези, които в никакъв случай не са били в Камбоджа, будисткият манастир на императорското ръководство на Камбуджадеш е прочут от холивудския филм за Лара Крофт. Но никоя видеопоредица не може да размени гледката онлайн на невероятен храм, преплетен с корените на вековни дървета. Древната конструкция, която е прераснала в джунглата, нейните сводове, обрасли с мъх, основават резултат на пътешестване във времето.
15. Остров Сварбалд, Норвегия
Суровият арктически остров, ситуиран в Северния ледовит океан, е планиран да тества силата „ на ръба на земята “.В най-северното обитаемо място, Сварбалд, може да срещнете полярни мечки, северни елени и арктически лисици, да вдишате безусловно чист въздух. Такова пътешестване би трябвало да бъде включено в календара на пътешественика наложително.
16. Древни храмове на Баган, Бирма (Мианмар)
Баган е котловина, върху която в миналото са били издигнати над четири хиляди храма. В днешно време са оживели единствено половината. Гледката е невероятна, тъй като измежду доста ниските дървета, има будистки параклиси с друга височина и форма, всеки със собствен неповторим модел. Много храмове датират от XI-XIII век, когато Баган е бил значим културен и теоретичен център на Мианмар, където поклонници и учени са идвали да учат философия, литература, медицина и изкуство.
17. Петра, Йордания
Невероятен град, изсечен в скалите на каньона Сик преди няколко хилядолетия. ЮНЕСКО пази Петра, която е изброена измежду чудесата на света. Интересно е че този град е останал прикрит чак до 19 век е и дотогава е бил чужд за съвсем никого.
18. Мачу Пикчу, Перу
Мачу Пикчу е античен град на американския континент, ситуиран на равнище от съвсем 2,5 хиляди км. Изгубеният град на инките, който по знамение не е бил погубен от испанските завоеватели и за чиято история се знае малко, през 2007 година влиза в листата на новите чудеса на планетата.
19. Пирамидален комплекс в Гиза, Египет
Това е единственият останал монумент от античните чудеса на света на земята. Имаме опцията да забележим със личните си очи пирамидата на Хеопс, издигната в ерата на Старото царство преди повече от четири хиляди години, с цел да научим за съкровища и скъпи артефакти, открити при разкопки в региона на Гиза.
20. Мавзолей Тадж Махал, Индия
Перфектно непокътнат образец за композиция от индийска, персийска и арабска архитектура, същинска перла на мюсюлманското строителство на храмове. Обект на ЮНЕСКО, Тадж Махал е мълчалив знак на фамилните обичаи и безконечната обич.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР