Нашата планета е едно невероятно красиво място, което не престава

...
Нашата планета е едно невероятно красиво място, което не престава
Коментари Харесай

10 от най-опасните места на Земята СНИМКИ

Нашата планета е едно необикновено красиво място, което не престава да ни изненадва със своето многообразие и жизнеспособност. Тя е дом на превъзходни планини, причудливи вулкани, величествени реки, безкрайни пустини и какво ли още не. Въпреки това обаче не би трябвало да забравяме и заплахите, които природата крие, написа obekti.bg.

Ето за какво взехме решение да ви представим 10 от най-опасните дестинации на Земята. Ако планирате почивка в най-скоро време, по-добре стойте настрани от тях.

 

Долината на гибелта, Съединени американски щати

Ако Земята е нашият дом, то Долината на гибелта е изпепеляващата фурна. Тази забележителна пустиня държи върха за най-висока температура, записана в миналото на планетата – 56,7 градуса по Целзий. Колкото и издръжливи да сте, изгарящото слънце там ще ви изтощи за момент. Без вода можете да оцелеете за не повече от 14 часа.

 

Национален парк Мадиди, Боливия

На пръв взор това място е в действителност красиво. Всъщност обаче е в действителност рисково. Защо? Защото тук се крие най-отровната и нападателна флора на света – и най-малкият контакт с растенията в региона ще ви докара съществени сърбежи, обриви и даже зашеметяване. А в случай че инцидентно се порежете или получите дребно пострадване, има заплаха да се болестите с тропически паразити.

 

Пустинята Данакил, Еритрея

Едно от най-красивите, само че и най-негостоприемните места на планетата. Ландшафтът е толкоз необикновен, че наподобява на друга планета. Колкото красива, пустинята е и толкоз рискова. Може да се опише единствено накратко – страховити вулкани, езера от сяра, температури, надхвърлящи 50 градуса и за похлупак – отровен въздух. В допълнение, в пустинята постоянно се случват и трусове. Не инцидентно на това място постоянно споделят „ Адът на Земята “ или „ Депресията Данакил “.

 

Върх Вашингтон, Ню Хемпшир, Съединени американски щати

Ако го наречете дом на най-лошото време на света, надали ще сгрешите. На върха вятърът духа с ураганна мощ приблизително 110 дни в годината, което в допълнение смъква температурите. На 16 януари 2004 година тук е записана температура -42° C и непрекъснати ветрове от 140.8 км/ч, вследствие на което действително усещаната температура е -74.77° C.

 

Камчатка, Русия

Полуостров Камчатка е самобитна котловина на гибелта. Намира се не надалеч от прословутата Долина на гейзерите. Високата централизация на токсични газове в региона заплашва живота на всяко създание – растенията и животните умират бързо, а хората стартират да се усещат зле относително бързо. Някои даже получават тресчица или зашеметяване.
Нашата планета е едно необикновено красиво място, което не престава да ни изненадва със своето многообразие и жизнеспособност. Тя е дом на превъзходни планини, причудливи вулкани, величествени реки, безкрайни пустини и какво ли още не. Въпреки това обаче не би трябвало да забравяме и заплахите, които природата крие.

Ето за какво взехме решение да ви представим 10 от най-опасните дестинации на Земята. Ако планирате почивка в най-скоро време, по-добре стойте настрани от тях.

 

Пътят на гибелта, Боливия

Пътят е издигнат от парагвайски пандизчии по време на войната сред Боливия и Парагвай през 1932 година. Наличието на голям брой остри завои и неприятната пътна настилка са аргументите за ежедневните пътно-транспортни катастрофи на 64-километровото трасе.

Между 200 и 300 души умират всяка година по този път. Първите 20 км от пътя са покрити с асфалт, само че по-късно гладката повърхнина внезапно минава в трошляк, постоянно затрупан и с тиня. Няма защитни мантинели, лентата за придвижване е една, а на всичкото от горната страна и атмосферните условия рядко са удобни.

 

Езерото Натрон, Танзания

Някои го наричат „ езерото на гибелта “ или „ опустошената земя “. За други е просто граница сред Танзания и Кения. Езерото е плитко, солено, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери. Смята се за едно от най-алкалните в света. Водите му изобилстват от огромни количества сол, калцинирана сода и магнезий. Заради содата водата на Натрон има изключително високо рН – над 10,5. Това прави допустимо калцирането на живите организми. В предишното депозитите от натриев карбонат са използвани за египетската мумификация.

 

Вулканът Ерта Але, Етиопия

Това е един от най-опасните вулкани на Земята. Дребните трусове са нещо непрекъснато в района. Те довеждат до образуването на голям брой дълбоки бездни. Една от аргументите за това е, че в подножието на Ерта Але има две езера от лава. Количеството в тях непрекъснато се трансформира, което кара повърхността на Земята да се раздрусва.

Езерото Ниос, Камерун

То е извънредно надълбоко и рисково. Разположено е в периферията на вулкан и се намира над джоб от магма, която изпуска задоволително въглероден диоксид, с цел да трансформира водата във въглеродна киселина. В това езеро има задоволително въглероден диоксид, с цел да убие всички живи същества към него.

През 1986 година езерото Ниос изхвърля огромен облак от въглероден диоксид, който задушил 1700 души. След това е сложена тръба, която да води вода от дъното на езерото до повърхността, с цел да може въглеродния диоксид да се отделя последователно и в безвредни количества.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР