Нашата оценка е, че в политическата част на отношенията на

...
Нашата оценка е, че в политическата част на отношенията на
Коментари Харесай

Захариева залага на истината в отношенията със Скопие, без директно да каже каква е истината

Нашата оценка е, че в политическата част на връзките на България и Северна Македония има значителен прогрес. Това съобщи българският външен министър Екатерина Захариева след първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия сред България и Република Северна Македония.
По щекотливата тематика с историята, Захариева уточни, че за България тематиката е " може би най-важният детайл от Договора за добросъседство " със Северна Македония. И увери, че с цел да изградим откровено другарство със Скопие, което " нито една рецесия няма да скапе ", би трябвало да стъпим на основата на истината. Има реализиран прогрес – да вземем за пример за Св. св. Кирил и Методий, Св. Климент, цар Самуил, акцентира Захариева, само че добави, че дружно със северномакедонския ѝ сътрудник Никола Димиров очаквали „ по-интензивен график “, с цел да има и по-голям прогрес. Очевидно има компликации от страна на Република Северна Македония по историческите въпроси , сподели още Захариева и съобщи, че политиците изпреварват учените – имало общо честване на Гоце Делчев да вземем за пример.
Припомняме, че точно поради тематиката " Гоце Делчев " военният министър Красимир Каракачанов заплаши, че България може и да заеме друга позиция за северномакедонската евроатлантическа вероятност.
Същевременно северномакедонският външен министър Никола Димитров разгласи, че има прогрес с историята - за античността и Средновековието, само че имало " доста пластове " по отношение на историческата истина, само че диалогът е почнал. " Ако няма същински взор към историята, процесът на доближаване ще се провали. Искам да уверя, че Република Северна Македония е отдадена на този развой ", сподели Димитров.
Конкретно за образованието и науката, българският вицепремиер разгласи, че имало " интензивни и съответни стратегии " - да вземем за пример общи студентски тържища, курсове за северномакедонски студенти, които желаят да учат в България и повече взаимни планове по " Еразъм + ".
Захариева направи бърз преглед на политическата част – 7 или 8 визити на премиерско равнище, 4 визити на президентско равнище, доста парламентарни делегации, както и десетки срещи във всевъзможен контакт. Същата оценка Захариева даде за стопанската система, културата и сферата на туризма категорично. Като цяло добросъседски дух на връзките, заключи вицепремиерът ни, която се похвали с напредък на стокообмена с югозападните ни съседи.
Имало обаче понижение на вноса от Северна България през първите три месеца на тази година и ще се прави разбор, добави Захариева, която допусна, че може да се дължи на сезонни фактори.
България ще продължи да поддръжка Република Северна Македония за европейската ѝ и натовската ѝ вероятност, сподели още Захариева. А сътрудника ѝ Никола Димитров също уточни туризма и стопанската система като областите, където напредъкът е максимален, като акцентира доста на Транспортен кулоар номер 8.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР