“Нашата оценка е, че от бюджета на София изтичат 500

...
“Нашата оценка е, че от бюджета на София изтичат 500
Коментари Харесай

Терзиев: Всички плащаме тежката сметка на източването на София

“Нашата оценка е, че от бюджета на София изтичат 500 млн. лева на година. Това е голям запас, който вместо да отиде в качественото възстановяване на средата, в запаси за хората, отива на други места. Всички страдаме от това. От тази тежка сметка, която плащаме. ”

Това съобщи претендентът за кмет на София Васил Терзиев в предаването на “Денят On Air ”. Той е подсилен от локалната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София) ”.

Вярвам се, че в неделя ще съдим хората по делата им. Години наред работя в посока основаване на можещи, амбициозни, мислещи хора, работя в посока разцвет на обществото. Доказал съм моята демократична про-европейска, про-социална настройка. Последните месеци фокусът ни беше напълно върху проблемите на София, решенията на тези проблеми, екипът, с който тези решения ще бъдат осъществени. Това са значимите тематики и дневният ред на софиянци.

Мнозинство и победа на първи тур или нещо друго

Успехът на първи тур и болшинство в общинския съвет е това, за което работим от първия ден. Имаме добра преднина и се надявам да сме убедили доста софиянци да повярват в нашите послания, в хората, които са видели. Така ще можем да преминем от положителните планове към реализацията им. Аз съм удовлетворен от това, което свършихме и желая да благодаря на екипа, на всички хора, с които сме били в тази акция. Да благодаря на “Продължаваме смяната ”, “Демократична България ”, “Спаси София ”, “Екипът на София ” и всички специалисти, с които работим месеци наред. Превърнахме концепциите в съответни проекти, успяхме да изградим екип и това ще ни даде ужасно доста благоприятни условия да управляваме по по-добър метод.

Целта ни е да реализираме болшинство или да сме оптимално покрай него. Ако нямаме болшинство, ние сме споделили неведнъж какъв би бил нашият метод. Всеки проблем, за който търсим решение, ще бъде изложен обществено, ще бъде дискутирано. И да търсим поддръжка от всичките 61 представители в общински съвет. В последна сметка това са хора, които са определени да пазят ползите на софиянци. Когато е ясно какво желаеме да създадем, за какво, минало е през нужните обществени разисквания, ангажирани са всички страни, наранени са всички благоприятни условия и са интегрирани положителни хрумвания, тогава е обикновено да очакваш, че без значение от политическите разлики, едно решение би било подкрепено в общинския съвет. Аз досега не съм взел участие в никаква диалози с други партии, с изключение на тези, които са зад мен. През цялото време фокусът е бил да имаме добра стратегия, да имаме мощна пейка от специалисти, да ставаме все по-добър екип, с цел да можем да осъществяваме тези хрумвания. Аз имам вяра в разумните решения - обосновани, положителни, такива за които се търси политическа воля от хора, които считаме, че пазят ползите на София.

“Нашите компании ” и “нашите ” хора

В момента има “наши ” компании, има “наши ” и “ваши ” кметове. И ние ще прекъснем това, няма да има фаворитизъм. Едни правила, едни правила, те би трябвало да важат и в съпротива, и в ръководство. Не може да се трансформират контекстно. Затова желаеме да наложим кардинален метод и в това по какъв начин се образува поддръжката за районните кметове - с цел да няма значение дали е определен от нашата коалиция или от друга партия. Районният кмет е мажоритарно определен и той би трябвало да може да отбрани ползите на своя регион, без значение от своята политическа принадлежност. Същото важи и за компаниите - идентични правила, бистрота, равнопоставеност, същинска конкуренция. Общината би трябвало да работи за това да основава ясни задания и поръчки, които отразяват дълготрайните потребности на града. Важно е тези поръчки да са налични оптимално рано и да не са написани, с цел да бъдат извоювани от избрана компания, която след това да извозва боклука два пъти по-скъпо, в сравнение с в други градове. Ще имаме идентичен метод, който търси най-хубавият интерес на софиянци и те да са сигурни, че парите им отиват по предопределение, а не в разнообразни касички.

Промените при публичните поръчки

Ключов въпрос е какви са критериите по този начин, че да не бъдат дискриминационни по отношение на други компании. От там потеглят нещата. Ако напишеш поръчката по избран метод, ти я пишеш за избрана компания. Когато спреш да я пишеш за избрана компания, а я пишеш, с цел да бъдат реализирани избрани крайни резултати и цели, които пазят обществения интерес, тогава ще има и конкуренция. За какво да участваш на търг, в случай че знаеш, че той е нагласен? Така че има потребност от промени. Първата е в тръжната документи - по какъв начин да се промени, с цел да вземат участие повече компании - и локални, и интернационалните. В прилежащите на България страни има и непознати оператори, които се занимават със сметосъбиране. Същото важи и за строителните компании.

Разделяне на инженеринг и планиране, по-добро задание, надзор, с цел да се получи първокласен краен резултат. Иначе какво се случва - вършим нови тротоари, които обаче са непроходими за незрящи или за хора с проблеми с напредването. Видяхме го преди няколко дни на “Александър Невски ” - там пътеката за незрящи не отива на пешеходна пътека, а излиза на паркинг. И това е още нещо - да гарантираш на тези хора, които са наранени, че това, което е направено, е положително и за тях.

Как ще бъде спряна корупцията

Имаме сили да реализираме това, което обещаваме. Всички претенденти за районни кметове, всички общински съветници, хората от моя екип са минали редица образования за битка с корупцията и по какъв начин да мислят редовно за този проблем. За това какво би трябвало да се внедри, с цел да се оцени какъв е корупционният риск, да се набележат ограничения, да се спрат неприятните практики, всичко по веригата. За да може оптимално доста да се изсветли обществения развой и да служи на публичния интерес. Това е нещо, което ще внедрим в общината като практики. Заедно с цифровизация, отваряне на регистри, на всичката информация, която може да е от интерес за жителите, с цел да могат да наблюдават какво се случва и дали се разходва вярно обществения запас. Това, ще докара до качествена смяна, ще е ясно къде отиват нашите пари и какво е качеството на това, което получаваме. Към корупцията, обаче прибавям безхаберието и некомпетеността, които вършат казуса още по-голям.

Оздравяване на общинските сдружения

Оздравяването на общинските сдружения значително е в ръцете на общинския съвет. Тези сдружения не са на послушание на кмета. Но това не значи, че кметът и неговият екип не би трябвало да бъдат ангажирани с този проблем и да оферират решения, които след това да бъдат утвърдени от общинския съвет. Имаме хрумвания за това по какъв начин би трябвало да бъде модифициран механизмът на контрол на тези сдружения и съответни стъпки, за които ще се борим. Но една от огромните ми болки е, че тези над 100 сдружения не генерират съвсем нищо в приходната част на бюджета. Това е милиардна стопанска система, която не основава съвсем нищо. Причината е неприятно ръководство, което не пази обществения интерес.

“Топлофикация ” София

“Топлофикация ” София няма елементарно решение. Има 1.8 милиарда задължения, с над 300 млн. се чака те да набъбнат следващата година и всичко това в случай, че има 40% нарастване на парното и 60% понижение на цената на газа. Ясно е, че се краде на входа, на изхода и по средата. Краде се и в сметките, които ние получаваме. Това са 450 000 семейства, които са клиенти на “Топлофикация ”. Задължително е това сдружение да бъде плътно, да бъде оздравено и да работи по напълно друг метод. Това би довело до по-добра услуга на по-ниска цена. Дори да желаеме частен оператор, това няма да се случи, в случай че сдружението не е оздравено. Началото на решение на казуса “Топлофикация ” е преструктуриране на дълга. В момента с този дълг сдружението е безусловно неуместно от капиталова позиция. На процедура “Топлофикация ” е банкрутирало сдружение. То продължава да работи единствено с помощта на помощта на страната. Не бих споделил, че съм склонен с това. Неприемливо е цяла България заплаща парното на София. В същото София генерира голяма част от Брутният вътрешен продукт на България, само че не получава толкоз доста назад като бюджет.

Децентрализацията

Един от методите е част от налозите, събирани в дадена община, да остават там, където се генерират. Това би довело до значителен финансов запас за града.

Това е народен проблем. Всички са съгласни, че има потребност от децентрализация, само че никой не придвижва нищо напред. Затова ние ще работим за децентрализация в София. Постепенно районните кметове да бъдат овластени, с от ден на ден финансов запас, с повече надзор посредством областен инспекторат. Така районните кметове, които са най-близо до жителите, да могат да вземат решение дейно и бързо техните проблеми. В момента жителите търсят отговорност от районните кметове за проблеми, за които на процедура е виновна Столичната община. Това ще го променим. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР