Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и

...
Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и
Коментари Харесай

Екатерина Захариева бе изпратена в ЕП да отсрами Борисов и Гешев за корупцията

" Нашата група ще продължи тематиката за корупцията в България и ще изпратим спомагателни въпроси до доста от участниците (в днешното съвещание – б.р.), тъй като времето не ни стигна да влезем в елементи ". Това разгласи нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд пред след съвещанието на Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права.
Евродепутатите бяха изразили желание да премиера и основния прокурор за тревожната обстановка с корупцията в страната. Вместо тях се появиха вицепремиерът и външен министър и заместник-главният прокурор Красимира Филипова.
Софи инт’ Велд подсигурява, че тематиката няма да бъде забравена.
" Ще има и други мотиви да се върнем към тематиката. Идния месец Европейската комисия ще показа първия си годишен отчет за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други мотиви да се върнем към тематиката ", сподели тя пред EURACTIV.
Групата за наблюдаване на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, известна като комисията LIBE. Нидерландският евродепутат изясни, че съвещанието е било закрито съвещание и нямам право да разяснява полемиката всъщност. 
" Слушам министър Захариева и прокурор Филипова при чуването им в LIBE комисията. Не мога да схвана дали тези дами са тежко некомпетентни или лъжат искрено членовете на Екологичен потенциал! Не че им минава номера де! Твърдението, че няма интервенция на политическата класа в правосъдната власт е смехотворно! ", разяснява проверяващият публицист Димитър Стоянов от уеб страницата " Биволъ ". Той бе единственият публицист, поканен да взе участие в съвещанието.
 Екологичен потенциал привиква Борисов и Гешев да обяснят за корупцията Екологичен потенциал привиква Борисов и Гешев да обяснят за корупцията
На 28 август при затворени порти в Европарламента ще се организира съвещание, отдадено на тревожната конюнктура в България и достигащите...
Групата към LIBE преглежда, по предписание при закрити порти, най-чувстителнитe тематики, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия публицист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи систематична заплаха за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена. Сред тях няма българи.
Преди ден стана ясно, че Групата е изразила желание да изслушва премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Намерението е изпратено до Председателството на България в Европейски Съюз.
Според версията на прокуратурата " полемиката е проведена от Европейския парламент по предложение на основния прокурор Иван Гешев за разискване на настоящите провокации пред прокуратурата на Република България в подтекста на засилен политически и медиен напън ".
В известието на държавното обвиняване се споделя още, че " акценти по време на срещата бяха напъните и постигнатото по делата с висок публичен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и пълномощията на основния прокурор ".
" По Конституция прокуратурата е единна, само че не и централизирана. Единственото послушание, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични връзки нито с основния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съгласно вътрешното си разбиране, без значение за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се управляват от основния прокурор ", споделила по време на полемиката зам.-главният прокурор Красимира Филипова.
 Елена Йончева: Комисията по цивилен свободи в Екологичен потенциал ще разиска обстановката в България през септември Елена Йончева: Комисията по цивилен свободи в Екологичен потенциал ще разиска обстановката в България през септември
" Крахът на върховенството на закона в България ще бъде разискван в Европейския парламент. Това е огромен пробив ". Новината заяви пред БНР...
От известието на прокуратурата не се схваща какво е попречило Гешев персонално да отбрани тази позиция пред евродепутатите.
EURACTIV се свърза с Европейския парламент, с цел да обясни по чия самодейност се е провело съвещанието, защото българският общоприет прокурор твърди, че самодейността е негова. Отговорът бе, че съвещанието е по самодейност на Европейския парламент, като фактически българският общоприет прокурор е показал интерес към него. Защо обаче той не взе присъединяване остава неразбираемо.
Много остри рецензии
" Аз съм бил три пъти в комисията LIBE и това е казусът, в който се употребяваше най-критичен език, най-критично държание във връзка с българските управляващи. Много от евродепутатите дадоха ясно да се разбере, че не имат вяра на това, което представителите на правосъдната и изпълнителната власт в България приказват. В своето финално изявление Захариева сподели, че има доста проблеми, които в действителност би трябвало да се отстранят ", описа журналистът от " Биволъ " Димитър Стоянов пред EURACTIV.
Той бе единственият български публицист, взел участие в съвещанието. Стоянов сподели, че евродепутатите първо са изслушали пространни изложби на министър Захариева и зам.-главния прокурор Красимира Филипова, в които те са показали " огромните триумфи " на България
 Ще има спор в Екологичен потенциал за рецесията на правовата страна в България Ще има спор в Екологичен потенциал за рецесията на правовата страна в България
Антикорупционната група в Екологичен потенциал поддържа писмото на българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и настояването му за внасяне на вербален въпрос д...
" Успехи, на които персонално аз не съм очевидец и не знам какво е тяхното естество. Беше изтъкната битката с контрабандата, повишението на досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и мисля, че тъкмо тук като че ли българските управляващи стъпиха на мина, тъй като няколко евродепутати дадоха ясно да се разбере, че тях не ги интересува контрабандата, а битката с корупцията. Беше очебийно, че България е на последно място във връзка с битката с корупцията и е на първо по корупция и българските управляващи могат да си изберат по какъв начин да го формулират. Това беше казано в прав текст ", описа той.
Според Стоянов Екологичен потенциал несъмнено не има вяра на българските управляващи. Той добави, че " опорните точки " на българските управляващи не работят пред членовете на Европейския парламент. Журналистът описа по какъв начин евродепутатите са подчертали, че българският основен прокурор е безотчетен и няма метод да бъде разследван.
Евродепутатите са били " мощно впечатлени " от използването на език на омразата от страна на политическите водачи във връзка с. Те са изразили " изумлението си ", че българските контролни органи не се тревожат за правата на протестиращите, а " потеглят да пази държавното управление, което разполага с принадлежности да се отбрани, до момента в който протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от Комисията за отбрана от дискриминация ".
" Те бяха изумени, че тя (шефката на КЗД) регистрира като жертва министър-председателя и държавното управление, а не протестиращите, които са обект на многочислени нападки и обиди ", описа Стоянов. Той добави, че във връзка с основния прокурор евродепутат е употребявал понятието " богоизбран ".
Свободата на медиите също е била съществена тематика. Екатерина Захариева е била разкритикувана остро за това, че България е на 111-о място в класацията на " Репортери без граници ", а тя оправдала този позиция със гибелта на колежката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР