Нашата българска историческа енергия не е в носталгията по отминало

...
Нашата българска историческа енергия не е в носталгията по отминало
Коментари Харесай

Президентът Радев каза това, което всеки българин иска да чуе. Той

Нашата българска историческа сила не е в носталгията по отминало великолепие, а в осъзнаване на свободата.Това сподели президентът Румен Радев в тържествената заря-проверка във връзка 140-ата годишнина от Освобождението на България, съобщи aгенция „ Фокус “.

„ Скъпи съотечественици, на днешния ден преди 140 години бе подписан Санстефанският кротичък контракт, той сбъдна фантазията на нашите възрожденци – всички българи да живеят в една свободна страна. Този идеал живя единствено няколко месеца. Погреба го Берлинският конгрес, пише Блиц.

В цяла Европа сантименталният порив на 19 век почина под откосите на трагичния 20 век, само че споменът за пролетта на 1878 година ще остане непреходното българско ентусиазъм. Това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни, даскали, които след многогодишни битки през април 1876 година с цената на живота си върнаха българския въпрос в европейския дневен ред.

Споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак – това е споменът за братския порив на съветското общество, който потвърди, че православните българи не са сами “, съобщи Радев и добави, че няма да забравим това. „ Няма да забравим словата в манифеста на император Александър II, който афишира война на Османската империя, тъй като по този начин изисква възприятието за правдивост “, съобщи президентът. По думите му тези усеща са неподвластни на користни политически тълкования.

Той означи, че по време на Руско-турската освободителна война са починали доста войни от доста нации. “За всички тях България е финален дом. Тях ние почитаме като свои герои. 140 години по-късно ние би трябвало да помним нашата история, тъй като другите не не помнят тяхната. Поклон пред падналите за свободата на родината. Да живее България “, сподели Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР