Нъшан Деркалестаниан е 38 години, родом от Пловдив. Работи в

...
Нъшан Деркалестаниан е 38 години, родом от Пловдив. Работи в
Коментари Харесай

Нъшан Деркалестаниан, „Браво, Пловдив“: Общината разботи в морално остарели наредби, трябва промяна!

Нъшан Деркалестаниан е 38 години, родом от Пловдив. Работи в Пловдивски общински инспекторат /ПОИ/ от 3 години. Преди това е заемал длъжността специалист в Областна администрация–Пловдив за повече от 5 години и е бил секретар на Областна транспортна комисия и Общински съвет по сигурност по придвижване по пътищата и Областния съвет по етнически и интеграционни въпроси. Има бакалавърска степен по „ Българска лингвистика “, магистърска по „ Актуална българистика “ и има магистър по Аграрен маркетинг. Заедно с придвижване „ Браво, Пловдив “ се бори за промяна с общинските наредби за един по-чист град.
Прочетете още
- След толкоз опит в администрацията, какво ви стимулира да се явите в битката за Общински съвет през придвижване „ Браво, Пловдив “?

- Ежедневно на терен работя с жители и виждам какъв брой пропуски се позволяват. Някога единствено поради морално остарели законодателни наредби. Искам да трансформира това.

-С какви проблеми се сблъскахте през годините работа в администрацията?

- През последните години в Пловдивски общински инспекторат, където работя в отдел „ Екология “, забелязах, че един от тежките проблеми на града остават нерегламентираните сметища и замърсяването на въздуха от противозаконното горене на боклуци. Най-големият проблем, от моя позиция, е компликацията, която община Пловдив изпитва при опита се да понижи броят на тези сметища. От една страна, това е по този начин поради инфраструктурата от сложени контейнери – тя е незадоволителна на фона на бързите темпове на развиване на града. От друга страна, обаче от години сметища съществуват в етническите квартали – Столипиново и Шекер махала. Този проблем е неуреден, а в последно време виждам наклонността да се образуват такива и в новите квартали – „ Беломорски “ и „ Остромила “.

- Ако станете част от новия локален парламент, какви хрумвания ще предложите за решение на този проблем?

- Общинският инспекторат, като надзорен орган, постоянно се оказва с вързани ръце. За да откри кой е запалил гуми, би трябвало нарушителят да се хване сега. Това на процедура се оказва невероятно, защото при посещаване на чиновници по сигнал към този момент няма никой там. Затова съгласно мен би трябвало да се работи в друга посока – да се усили предварителната защита. В етническите квартали да се намерят посредници – представители на ромския етнос, които да проведат осведомителна акция измежду жителите. Важно е тези хора да бъдат обогатени и да знаят, че газовете, с които тровят Пловдив, са нездравословни и за самите тях и техните деца.

- А във връзка с контрола?

- Това несъмнено е нещо, което виновните институции би трябвало да реализират. Не единствено Инспектората. Трябва районните кметства повече да се включват в процеса, защото сега главно сигналите се препращат и работят от ПОИ.

Освен това извънредно значимо е да се поставя повече надзор върху строителните действия в Пловдив. Темповете са огромни, нарушаванията също. Има доста законови погазвания от страна на бизнесмени и компании, които не се преценяват в нормативната база. Говорим за големи заправашания, замърсявания на пътищата от транспортните средства. Част от строителните сдружения не дават отговор на условията, по тази причина считам, че би трябвало да се обърне внимание на настоящите нормативни уредби. Отговорно декларирам, че в случай че бъде определен за общински консултант, ще работя за рационализиране и прибавяне на нови настоящи методики за осъществяване на надзор.

- С каква друга задача влизате в борбата за Общински съвет?

- Идеите, върху които бих работил, в случай че бъда определен за общински консултант, са свързани най-много с чистотата на Пловдив. Трябва да обърнем внимание на качеството на въздуха, който дишаме. Той става в допълнение замърсен поради автомобилния трафик. Хората обаче нямат доста опция за съответно напредване. Затова една от главните борби на сдружението ни „ Браво, Пловдив “ е за екологично чист и безвъзмезден градски превоз. Това не е просто кухо предизборно заричане, а една напълно реализуема цел. Всички тези звена са взаимно свързани, по тази причина би трябвало да ги действаме дружно.

-Вие сте представител на Арменската общественост в Пловдив и имате опит в интеграционните въпроси. Ще бъде ли това ваш мотор, в случай че постигнете триумф на изборите?

- Нашият град е извънредно известен и от години се слави с етническата си приемливост. В него от доста години съжителстват разнообразни етноси. Наистина считам да работя по въпроса тази приемливост да бъде съхранена, с цел да не ставаме очевидци на дискриминация. Най-вече самите общности да споделят хармонично.

- С каква настройка влизате с „ Браво, Пловдив “ в борбата за локална власт?

Смятам, че опитът ни ще повлияе за смяна. Мисля, че и аз мога да бъда потребен. Кореняк пловдивчанин съм и знам, че Пловдив заслужава повече!  

 

Нашън Деркалестаниан е с преференция №127 в листата на „ Браво, Пловдив ” с №36 в интегралната бюлетина с регистрацията на „ Българска прогресивна линия ".

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР