Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България, каза

...
Коментари Харесай

България с шанс да стане световен център за AI технологии


„ Наша предпочитана цел е да съживим и трансформираме България ”, сподели проф. Мартин Вачев
(снимка: INSAIT)

Първият в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии бе открит през днешния ден в София. INSAIT е основан в партньорство с два от водещите софтуерни университети в света – швейцарските ETH Zurich и EPFL.

Институтът е структуриран като особено звено към Софийски университет „ Св. Кл. Охридски ” и ще разчита на сериозна държавна поддръжка в размер на 170 млн. лева за интервал от 10 години и помощ от ИТ бизнеса. Инвестициите от страна на софтуерния бранш в плана се равняват на 20 млн. лв..

Българската ИТ компания SiteGround независимо влага 12 млн. лв. в основаването на института. С огромни дарения следват софтуерните колоси Гугъл и DeepMind с обща инвестиция от 6 млн. лв., Amazon със 7 млн. лв., както и самостоятелни водачи от българската ИТ промишленост с общо 1 млн. лв..
още по темата
Мисията на INSAIT е да трансформира България в интернационална дестинация за проучвания и нововъведения, като възнамерява проучвателен и просветителни стратегии на международно равнище.

В института ще бъдат привлечени учени от международната академична сфера по компютърни науки, известни софтуерни имена от Съединени американски щати, Израел и Швейцария, които да управляват и поучават центъра съгласно най-хубавите практики.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев, един от водещите учени в света на компютърните науки и AI и учител в ETH Zurich. Той е притежател на голям брой интернационалните награди, в това число „ Джон Атанасов ” за достижения в региона на компютърните и осведомителните технологии (2009 г.), бизнесмен и основател на три сполучливи високотехнологични стартъп компании.

„ Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша предпочитана цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има капацитет да окаже съществено въздействие освен върху развиването на стопанската система, обществената политика и образованието в България, само че и върху ролята и престижа на страната ”, показа проф. Вечев.

Амбицията на института е да образова идващото потомство визионери, откриватели и софтуерни водачи. Това ще насърчи младите гении да останат и да се върнат в страната, ще сътвори повече благоприятни условия за работа в района и ще обезпечи подобаваща среда за бизнесмени, стартъпи и партньорства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР