Наша отговорност е бъдещите поколения да се научат да различават

...
Наша отговорност е бъдещите поколения да се научат да различават
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Фалшивите новини се разпространяват като вирус

Наша отговорност е бъдещите генерации да се научат да разграничават истината от измислицата, безапелационна е американската посланичка у нас.
„ Медийната просветеност би трябвало да се преподава в учебно заведение от най-ранна възраст. Това е едно умеене, което служи на всички ни през целия ни живот “. Това съобщи американският дипломат в България Н. Пр. Херо Мустафа, предаде  БГНЕС.
Посланик Мустафа взе присъединяване в конференция на тематика: „ Медийната просветеност в България: Какво научихме от рецесията? ”, проведена от Коалицията за медийна просветеност и Фондация „ Фридрих Науман ”. Макар и под карантина в дома си, Херо Мустафа насочи видео-обръщение към всички участници на форума.
„ Технологиите ни оказват помощ да разпространяваме информация, да участваме в културната взаимосвързаност без да се постанова да бъде на същото място. Помагат ни още да си сътрудничим, да работим по значими самодейност. Аз мога да съм във Вашингтон или Токио, само че това към този момент няма никакво значение, тъй като местоположението не е единствения определящ фактор на съдействието. В този смисъл ние живеем в един по-добър свят “, съобщи тя в изявлението си.
Тя акцентира обаче, че световното разпространяване на информацията с висока скорост крие и редица опасности и рискове, тъй като същата технология, която подхранва нововъведенията и улеснява съдействието, може да генерира и подправени вести и да популяризира дезинформация.
„ Днес е елементарно човек да има достъп до вести, само че всички би трябвало да знаем по кое време става дума за неистини, за клюки, за теории на конспирацията. При актуалните технологии всичко това се популяризира като вирус. За това наша отговорност и цел е да създадем по този начин, че бъдещите генерации да се научат да разграничават истината от измислицата, да разпознават дезинформацията и опасността, която тя съставлява, както и да поддържат тези, които предизвикват прозрачността “, безапелационна е дипломат Мустафа.
За да подчертае значимостта на преподаване на медийна просветеност тя даде образец с една от дъщерите си, която е на съвсем 5 години и точна в този момент се учи на написа и чете. „ Не става дума за това да я научим на това какво написа на дадена страница, само че и да я научим на сериозно мислене. Да си задава значимите въпроси – какво чете, какво чува, какво гледа? Това сериозно мислене е от сериозно значение, било то и за това 5-годишно дете, което аз в този момент изучавам на просветеност “, счита Херо Мустафа.
На напред във времето тя изведе и увеличеното потребление на обществените медии като директна последица от световната COVID-криза, което съгласно нея е естествено, тъй като те ни оказват помощ да се свържем с другите, с които сега не можем да се забележим персонално. Но обществените медии са комфортна почва да разпространение на подправена информация, предизвести Херо Мустафа.
В умозаключение американският дипломат у нас посочи, че самостоятелните медии играят най-важната роля за образуването на гражданско общество, както и че са част от неофициалното обучение на хората. „ Един витален частен медиен бранш, един витален бранш на обществените медии, са от голямо значение на демокрацията. Важно е да пазим медиите от външен напън. Това би трябвало да залегне в закона и всеки опит да се урони тази самостоятелност или да се концентрират медиите в ръцете на неколцина мощни персони отваря вратата за следващо намаляване на тези значими пазители на публичния интерес “, безапелационна бе Херо Мустафа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР