Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които

...
Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които
Коментари Харесай

Румен Радев: Високо ценим готовността на Македония за възстановяване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове

„ Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които не се завърнаха от бойното поле. На тях изискуем самопризнание и поклонение “. Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие в тържествена възпоменателна гала на Българското военно гробище “Ново село ” в Република Македония.

След като приветства участниците във военния церемониал по случай Деня на храбростта и празника на Българската войска в София, президентът посети Военния мемориал в Ново село в Република Македония. Румен Радев сервира венец в памет на починалите български воини през Първата международна война.

„ На това място са събрани костите на 71 български бойци. Не единствено тук, само че и още на стотици сходни места лежат синовете на България, които починаха във войните за избавление и национално обединяване ”, съобщи президентът.

“Добрите обичаи на модерна Европа повеляват страните, които даже са воювали една против друга, да почитат дружно своите мъртви, изпращайки послания за помиряване и единение ”, сподели Румен Радев и означи насладата си, че този цивилизован дух на единение и помиряване намира от ден на ден място и на Балканите.

“В продължение на десетилетия бяхме очевидци по какъв начин монументи и гробове на български офицери и бойци отвън рамките на днешна България ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани ”, означи президентът. По думите му през днешния ден времената са други с помощта на дейните дейности за доближаване и усилване на взаимоотношението сред двете страни и необятното утвърждение на тези дейности от страна на жителите от двете страни на границата.

“Високо ценим декларираната подготвеност от страна на Република Македония за възобновяване и запазване на българските войнишки и офицерски монументи и гробове ”, съобщи Румен Радев и удостовери още веднъж готовността на българската страна да оказва всестранна материална и експертна поддръжка в този развой, в духа на споделяните от двете страни европейски полезности.

На церемонията на Военния мемориал се включиха публични лица, евродепутати, духовници, гвардейският внушителен духов оркестър, духовият оркестър при НМУ „ Любомир Пипков “, жители и посетители.

Заупокойна молитва за починалите воини беше отслужена от Скопския архиепископ Стефан и Струмишкия митрополит Наум.
 a20i3434  a20i3432  a20i3422  a20i3420  a20i3409  bx9o0445  bx9o0457  a20i3369  bx9o0444  a20i3372  a20i3385  a20i3394  bx9o0482  bx9o0484  bx9o0489
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР