“Наш приоритет е да работим за подобряването на имиджа на

...
“Наш приоритет е да работим за подобряването на имиджа на
Коментари Харесай

В Благоевград: Министър Шалапатова обсъди приоритетите в социалната политика със студенти от Американския университет

“Наш приоритет е да работим за подобряването на имиджа на България, с цел да може напусналите страната младежи да се върнат. Законодателството ни предлага доста положителни благоприятни условия за баланс сред професионалния и фамилния живот, което е от огромно значение за тяхното решение да работят у нас “.

Това сподели министърът на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова по време на полемика със студенти от Американския университет в Благоевград на тематика: „ Отживелица ли е обществената страна “.


Тя срещна младежите с ограниченията и вложенията на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) за подготовката на квалифицирана работна мощ със средства от Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Националния проект за възобновяване и резистентност. „ Целта ни е 500 000 души да получат безвъзмезден достъп до образования до 2026 година “, сподели Иванка Шалапатова.


Основна тематика в полемиката бяха опциите за превъзмогване на демографските провокации пред България. Министърът на труда и обществената политика показа пред аудиторията ограничения, прилагани в други страни – членки на Европейски Съюз, както и взаимните дейности с министерствата на опазването на здравето и на образованието и науката за интегрирана поддръжка за децата и техните родители.


Министър Шалапатова означи напредъка в осъществяването на управническата стратегия на държавното управление в региона на труда и обществената политика и подчертава върху завършването на промяната за деинституционализация на грижите за деца. „ Преди нейното начало към 38 000 деца се отглеждаха в профилирани институции. Нашият приоритет е децата да бъдат отглеждани в фамилна или близка до фамилната среда. През идната година България ще се подреди измежду страните, които са оставили институциите за развъждане на деца в историята “, сподели доктор Шалапатова. Тя добави, че следва закриването на последните 4 дома за медико-социални грижи, на чието място ще бъдат построени обществени услуги за поддръжка на децата и техните фамилии.


Министърът показа и работата на МТСП в тенденция осъществяване на разбор на общественото подкрепяне с фокус върху въздействието му върху живота на подкрепените, на база на който да бъдат направени законодателни промени, гарантиращи по-ефективна обществена политика. „ Целта ни е да подобрим системата и нейната успеваемост, с цел да повишим качеството на живот на децата, младежите, възрастните и хората с увреждания. Търсим благоприятни условия по какъв начин да подкрепим фамилиите освен с парични помощи, само че и със обществени услуги в общността, посредством които експертите да бъдат до тях в сложни моменти и да им оказват помощ да преодолеят краткотрайните усложнения в живота си “, добави тя.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР