“Наш дълг е да разказваме с гордост на новите поколения

...
“Наш дълг е да разказваме с гордост на новите поколения
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Длъжни сме да говорим с гордост за спасяването на българските евреи, за да не допуснем фашизъм днес

“Наш дълг е да описваме с горделивост на новите генерации за оня акт на човечност, който българският народ прави преди 75 години със спасяването на над 50 000 български евреи от депортация “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов откакто беседва с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. Това стана след възпоменателната гала в Централната софийска синагога във връзка един от най-светлите исторически моменти в българската история, оповестява пресцентърът на столичните социалисти.

“Отбелязването на тази годишнина с редица събития през цялата 2018 година е знак за историческа памет, разяснява още Калоян Паргов. – Тази памет е добър знак за бъдещето. Защото знаем, че забравата на историята е тежка присъда за един народ. Отказът на българите да извършат оня безчовечен акт в един от най-мрачните интервали в европейската история, когато континентът е зависещ от нацисткия ботуш, е храбър акт “.

Според Калоян Паргов историческата памет е извънредно нужна на България през днешния ден поради все по-настойчивите опити да бъде възродена фашистката идеология. „ Свидетели сме на прояви, като провеждането на „ Луковмарш, които будят паника, добави той. – Затова е наш дълг непрестанно да припомняме и да описваме на новите генерации, в това число и в учебниците за приблизително обучение, за тези исторически събития. Никой няма право да си разрешава да изкривява историческите обстоятелства. Не бива да отхвърлят съществуването на фашизъм и антисемитизъм в България през Втората международна война, защото това са потвърдени исторически обстоятелства. 75-годишнината, която честваме в този момент, е доказателство за съществуването на антифашистка опозиция.



Калоян Паргов е безапелационен, че опитите в последните години да бъдат изкривени историческите обстоятелства с егоистичната цел да угодят на някакви дребни политически ползи са доста рискови. „ Последиците от сходни дейности са непредсказуеми, уверен е той. – Втората международна война е нечовечен образец за това. Защото преди да избухне тя е имало ясни сигнали, за които всички са били глухи и слепи. Тези сигнали ги виждаме и през днешния ден – последователно зараждаща се ненавист, назадничавост, ксенофобия… Затова сме длъжни да демонстрираме непоносимост към тези прояви през днешния ден. За да не допуснем същата неточност, която Европа направи преди повече от 75 години. А последствията бяха пагубни за всички “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР