Населението на Земята вече е над 8 милиарда души, съобщиха

...
Населението на Земята вече е над 8 милиарда души, съобщиха
Коментари Харесай

Винис от Филипините е 8-милиардният жител на планетата

Населението на Земята към този момент е над 8 милиарда души, оповестиха от Организация на обединените нации. 8-милиардният гражданин на планетата се споделя Винис. Момиченцето е родено във филипинската столица Манила час и половина след среднощ. Сега на Земята има четири пъти повече хора, в сравнение с през 1928 година. Вижте с каква скорост е нараствало популацията на планетата.

Населението на света мина границата от осем милиарда души. Тъй като е невероятно да се наблюдават стотиците хиляди раждания и смъртни случаи всеки ден, Организация на обединените нации избра 15 ноември за формален ден на това значимо събитие за човечеството.

Според оценките на Организация на обединените нации ние към този момент сме 8 милиарда души - най-големият брой население, което в миналото е живяло на Земята. Отнело е хилядолетия, защото Хомо сапиенс се е появил преди към 300 000 години, с цел да доближи човечеството първия си милиард малко след 1800 г. Оттогава насам кривата се издига доста по-стръмно - с помощта на по-голямата дълготрайност на живота и по-доброто опазване на здравето.

 
Обясняваме това с по този начин наречения " демографски преход ". Това е развой, през който минава всяко общество, когато популацията минава от доста висока раждаемост и смъртност, към доста ниска раждаемост и смъртност. Това е стадият, в който се намират доста страни по света сега.
доктор Аржан Гьонка, професор по демография

Прогнозите сочат, че популацията на света ще продължи да нараства и до края на века ще доближи над 10 милиарда души. Въпреки това, както и при метеорологичните прогнози, те са за растеж на популацията и стават все по-несигурни с възходящия интервал от време. Важни фактори, като раждаемостта и смъртността, зависят от политически ограничения или такива в региона на публичното здраве и от непредвидими събития, като пандемии. Страните с високи приходи, като Япония и цяла Европа, понастоящем също се намират в отрицателна демографска наклонност заради ниската раждаемост и застаряването на популацията.

 
Социалните грижи са проблем, с който се сблъскват множеството европейски страни. Кой ще се грижи за многото възрастни хора? Традицията допуска, че фамилиите ще се грижат за тях, само че не са останали доста огромни семейства. Китай да вземем за пример се сблъсква с обстоятелството, че нямат братя и сестри и че двойките би трябвало да се грижат за няколко възрастни хора.
доктор Аржан Гьонка, професор по демография

Според Организация на обединените нации 9-те милиарда души могат да бъдат достигнати единствено след 15 години, през 2037 година Засега не се вижда завършек на нарастването. Но наклонността в Европа е противоположна: до 2050 година популацията на остарелия континент се чака да намалее, а всеки четвърти европеец ще бъде на 65 или повече години.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР