Населението на Украйна е намаляло с 10 млн. души или

...
Населението на Украйна е намаляло с 10 млн. души или
Коментари Харесай

ООН: Населението на Украйна е намаляло с 10 млн. души след нахлуването на Русия

Населението на Украйна е намаляло с 10 млн. души или с към една четвърт от началото на нахлуването на Русия в страната. Спадът се дължи на бежанската вълна отвън Украйна, на срутва в раждаемостта и на смъртните случаи по време на войната, съобщи през днешния ден на конференция в Женева районната директорка за Източна Европа на Фонда на Организация на обединените нации за популацията Флоранс Бауер, представена от Ройтерс.
На конференция в Женева Бауер сподели, че съветското навлизане в Украйна през февруари 2022 година е трансформирало така и така сложната демографската обстановка в страната още по-тежка.
Украйна, в която живееха над 50 млн. души, когато някогашният Съветски съюз се разпадна през 1991 година, сходно на съвсем всички нейни източноевропейски и централноазиатски съседи, регистрира сериозен спад на популацията. През 2021 година, година преди пълномащабното навлизане на Русия, популацията на страната беше към 40 млн. души.
Бауер съобщи също, че, с цел да се регистрира точното влияние на войната върху популацията на Украйна, ще бъде належащо да се изчака края на спора, когато ще може да се извърши изцяло броене.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР