Населението на света надхвърли 8 милиарда души. Дали трябва да

...
Населението на света надхвърли 8 милиарда души. Дали трябва да
Коментари Харесай

Новата икономика: А може би светът не е застрашен от изчерпване на ресурсите?

Населението на света надвиши 8 милиарда души. Дали би трябвало да се радваме или да се тревожим? Мнозина считат, че увеличението на човечеството е злополука. Както мислители (от Томас Малтус до Пол Ерлих), по този начин и известни персони (от Бил Махер до Тъкър Карлсън) считат, че повишаването на популацията ще докара до привършване на ресурсите на планетата до краен лимит. И по какъв начин да не се сетим за Танос, суперзлодея от " Отмъстителите ", с неговата фамозна имитация: " Тази галактика е лимитирана, ресурсите ѝ са лимитирани. Ако животът не бъде спрян, той ще престане да съществува. Той би трябвало да бъде поправен. "

Икономистите Мариан Таупи и Гейл Пули не са съгласни с това. В взаимна монография „ Свръхизобилие “ те оптимистично настояват, че повишаването на международното население не е злополука, стига да става дума за създателите.

През 1800 година на планетата е имало единствено един милиард души, а междинната дълготрайност на живота е била 28,5 години. Днес тя е към 73 години: 71 за мъжете и 75 за дамите. За разлика от нашите предшественици, на нас ни остават още 45 години живот. А това е доста, споделят те.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР