Населението на Съединените американски щати нараства с едва 0,1 процента

...
Населението на Съединените американски щати нараства с едва 0,1 процента
Коментари Харесай

Населението на най-голямата икономика расте с най-бавния темп в историята

Населението на Съединените американски щати нараства с едвам 0,1 % през тази година — най-ниският ритъм на приръст в историята, демонстрират публични данни, представени от The Wall Street Journal.

През годината до края на 1 юли т.г. Щатите прибавят едвам 393 хиляди души, като по този начин общото население възлиза на 331,9 млн. Данните демонстрират 148 хиляди повече раждания в сравнение с смъртни случаи. Другият съставен елемент, който мери броя на хората, които влизат и излизат от страната, нараства с 245 хиляди За първи път в историята растежът от ражданията е под този на идващите от чужбина.

Изчисленията на Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати демонстрират, че Covid-19 се трансформира в третата най-често срещана причина за смъртност в страната. Междувременно данните сочат, че растежът на популацията на най-голямата стопанска система в света намаляваше и преди пандемията, само че доближаваше към 2 млн. годишно преди началото ѝ.

Броят на новите бебета понижава непрекъснато от рецесията от 2007/09 година насам. Смъртността пораства, изключително в щатите, ударени тежко от опиоидната рецесия. А имиграцията понижава през последните години поради политиките на Тръмп.

" Covid-19 усложни една към този момент тежка обстановка ", обобщава Кенет Джонсън, демограф.

Седемнадесет щата губят население, водени от Ню Йорк (-1,6%), Илинойс (-0,9%) и Хаваи (-0,7%). Калифония, който регистрира едвам втория спад на популацията в историята, губи 0,7%. Федералният окръг Колумбия регистрира 2,9% спад на популацията.

Щатите, които регистрират растеж, включват Айдахо (2,9%), Юта (1,7%), Монтана (1,7%) и Тексас (+1,1%).
 Кои са най-бързо застаряващите райони на България?
Кои са най-бързо застаряващите райони на България?

Един разбор на Института за пазарна стопанска система

Флорида, Тексас и Аризона печелят най-много от вътрешна миграция, откакто повече хора потърсиха по-топли щати с по-ниски налози.

Нетната миграция към Съединени американски щати остава относително ниска — едвам наполовината по отношение на миналата година. За съпоставяне, през 2016 година тя бе над 1 млн.

Проф. Джонсън чака популацията на растежа да остане едва. " Ще премине през учебната система и университетите и най-после ще удари пазара на труда. Ще изглеждаме повече като Европа ", споделя той.

И преди пандемията съотношението на ражданията по отношение на смъртните случаи намаляваше, защото популацията застарява, а ражданията понижават.

Въпреки това прогнозите на Бюрото гласят, че популацията на Съединени американски щати ще продължи да пораства най-малко доникъде на века. За съпоставяне, популацията към този момент стартира да понижава в Япония, Русия и голям брой европейски страни като Германия, Полша и Португалия. Броят на живеещите в Китай евентуално ще доближи пик преди 2030 година и ще стартира да понижава.

Отделен отчет, оповестен във вторник, сочи още, че междинната предстояща дълготрайност на живота на американците понижава с 1,8 години до 77 години през 2020 година — най-големият спад от Втората международна война.
 Демографски експерт: 40% от популацията у нас скоро ще бъде концентирано в шест града
Демографски експерт: 40% от популацията у нас скоро ще бъде концентирано в шест града

Големият проблем на България, в стопански и обществен аспект, е острият недостиг на интензивно младо население
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР