Населението на България продължава да се стопява. През следващите 20

...
Населението на България продължава да се стопява. През следващите 20
Коментари Харесай

Населението на България се стопява: След 20 г. ще намалеем с 1/4

Населението на България продължава да се стопява. През идващите 20 години ще намалее с към една четвърт. Това е прогнозата от проучването на фондация " Фридрих Еберт " в България.

Най-бързо обезлюдяват Видин, Монтана, Кюстендил, Перник и Ловеч.

Очаква се до 2040 година някои обитаеми места да са изцяло обезлюдени и популацията да се концентрира главно в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Заради тези прогнози откривателите настояват, че идващите години конкуренцията на страните няма да е за повече благосъстояния, а за повече население.

Камерата във Видин поставена в центъра на града и камерата в София по същото време подсказват това, което проучванията предвиждат.

" 25% от обитаемоте места ще бъдат обезлюдени ", съобщи доцент доктор Надежда Илиева, началник на секция " Икономическа и обществена география ".

И картата демонстрира по какъв начин ще се случи това: Колкото повече се усилва жълтият цвят, толкоз по-малка е гъстотата на жителите. До 2040 година картата става най-вече жълта.

" Всеки един град ще се бори за население ", добави доцент доктор Надежда Илиева, началник на секция " Икономическа и обществена география ".

Там, където популацията понижава най-бързо, хората го виждат, тъй като съседите им изчезват. И, тъй като самите те търсят реализация в други градове.

Смъртността в Северозападния ни район е колкото смъртността по време на войни в Африка и Азия. А раждаемостта остава ниска в цялата старана. Така математиката демонстрира, че след 20 години популацията ни ще е намаляло до малко над 5 милиона.

2021: 6 951 482 души

2040: 5 100 000 души

" Ако нищо не се промени в вярната посока, ще се случи тази прогноза. И не е толкоз значимо какъв брой ще бъде безспорната численост на популацията, а какви ще бъдат структурите ", сподели доцент Георги Бърдаров, лекар по география на популацията и селищата.

Повече застаряващо население и по-малко млади образовани хора.

" За да има смяна, би трябвало да има съответна районна политика. На места, където локалната власт си гледа работата, нещата действително се случват. Не би трябвало да се чака единствено на държавната власт. Местната има своите запаси ", добави доцент Георги Бърдаров.

Северозападна България постоянно е посочена като най-лош образец за демографско състояние. Към неприятните трендове обаче се причисляват и други области на страната ни.

Отличават се няколко града с ниска раждаемост и висока смъртност. Показатели, които са причина за минуса преди числата или другояче казано за негативния натурален приръст.

В тези градове броят на популацията върви стремително надолу:

Видин: -16,4‰
Монтана -14,5‰
Кюстендил -13,2‰
Ловеч -13,1‰
Перник -13,1‰
Габрово -12,7‰
Враца -11,4‰
Плевен -11‰
Велико Търново -10,1‰

Не чакат общини като Елин Пелин, които от няколко години насърчават родителите с висше обучение - с четирицифрени суми. И към този момент виждат резултат. Обратно в градовете, посочени като най-лоши образци, хората знаят, какво би ги задържало в града.

Изследователите предизвестяват: В България ще има демографски пустини, в които на един квадратен километър ще има не повече от 10 души.

И неприятните прогнози си имат светлина в тунела.

Ако търсим място за вярата, то тя е Ирландия - страната, която преди по-малко от 100 години има най-лошите индикатори - и демографски, и стопански, и обществени.

Днес това е страната с едни от най-хубавите демографски индикатори. Всичко е въпрос на политика - освен на страната, а на локалната власт, подсети доцент Георги Бърдаров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР