Населението на България намалява с 50 000 души годишно, а

...
Населението на България намалява с 50 000 души годишно, а
Коментари Харесай

Населението на България намалява с 50 000 души годишно

Населението на България понижава с 50 000 души годишно, а 110 000 души умират годишно, съобщи пред БТВ доцент Елица Димитрова, демограф към Института за проучването към Българска академия на науките.
„ Трябва да измине годината, с цел да може прибавят данните в Национален статистически институт и по-късно да се прибавят и децата, родени в чужбина. Така че е въпрос на техническо време, което е належащо, с цел да може да се обработят тези данни “, разяснява Димитрова във връзка това, че регистърът на ражданията не работи.
Тя добави, че приблизително годишно с към 1 000 са по-малко са децата, които се раждат у нас. Елица Димитрова означи, че в България съжителстват разнообразни модели на възпроизводство. Според нея България е една от страните в Европа с най-високите индикатори за тийнейджърска раждаемост. И добави, че през 2017 година към 3 000 са децата, родени от майки под 18 година
Според нея се усилва делът на майките над 40 година Димитрова напомни, че от 90-те години в България има развой по отсрочване на второто раждане.
„ Големият въпрос е по кое време й се ражда на българката при какви условия и къде. Много младежи избират избират напълно целеустремено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отсрочат. Сред характерностите общества, към които ние явно се числим съгласно тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално обезпечено и да си постигнал избран стопански и професионален статус “, сподели общественият антрополог Харалан Александров.
Според него това е добра вест, само че в случай че продължава със същия ритъм, това ще изкриви в дълготраен проект структурата на популацията в България. Харалан Александров е на мнение, че в страната би трябвало да има обществени и стопански локални политики, с които да бъде подтиквано раждането.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР