Населената предимно с мюсюлмани руска република Чечения се превръща във

...
Населената предимно с мюсюлмани руска република Чечения се превръща във
Коментари Харесай

Фондация на Кадиров помага на Кремъл да затвърди влиянието си в Сирия

Населената най-вече с мюсюлмани съветска република Чечения се трансформира във значим състезател във възобновяване на опустошената от война Сирия. А сметката евентуално ще бъде платена от елементарните чеченци, доста от които са принуждавани да вършат дарения или в противоположен случай са застрашени от заточение или гибел, споделят правозащитници.

Съмнителна благотворителна фондация, ръководена от фамилията на чеченския водач Рамзан Кадиров, възвръща емблематичната джамия на Алепо. Този жест има за цел да помогне на Кремъл да затвърди въздействието си в Сирия и да укрепи позициите на Кадиров в мюсюлманския свят.

Фондация " Кадиров ", една от най-богатите благотворителни организации в Русия, харчи милиони, с цел да води западни звезди в Чечения, да купува спортни коли за спортисти и да строи джамии в Израел, на украинския Кримски полуостров и други места. Наскоро фондацията обърна взор към Сирия.

Никой не се съмнява, че Сирия има потребност от цялата допустима помощ след седем години революция, само че правозащитници съзират заплашителни и егоистични цели в начинанието на фондация " Кадиров ". Те настояват, че организацията се употребява като частна касичка на Кадиров, която се цялостни от наложителни дарения на чеченците. " Основният източник на финансиране на фондацията са елементарните хора и компании в Чечения, тъй като цялата република заплаща този всекидневен налог ", сподели шефът на плановете за Русия и Северен Кавказ в " Интернешънъл крайсис груп " Екатерина Сокирянская.

Принудителни дарения

Фондацията предлага да нахрани сирийските бежанци в Германия и Йордания, изпраща овце в Сирия за честването на Рамазан и афишира, че възвръща потърпевшата от войната Голяма джамия в Алепо, включена в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, както и още една значима джамия в сирийския град Хомс.

Правозащитници в Северен Кавказ са документирали, че чеченските управляващи принуждават жителите да вършат дарения от своите заплати за фондацията и за неуточнени потребности на Кадиров и неговото близко обграждане.
Сумите, които дават чеченските служащи, са разнообразни, споделят деятели. От някои компании и служащи се чака да дават избран % от своите приходи всеки месец. От други, основно най-ниско платените държавни чиновници, се желаят дарения за обособени случаи. Средната месечна заплата в Чечения, чието население е близо 1,4 милиона, е към 360 $.

През 2016 година известната правозащитна организация " Мемориал " получи публично недоволство от хора, работещи в недодялан отдел за публично обезпечаване в Чечения. Те оповестиха, че към 70 % от тяхното възнаграждение се задържат за дарения за фондацията. " Мемориал " подаде тъжба до прокуратурата, само че следствието не откри нарушаване.

Отказът да плащаш не е вид. Противниците на Кадиров са убивани или пращани в изгнание; изгубванията стават всекидневно явление; фамилиите на хора, обвинени във въоръжена активност, са принуждавани да изоставен Чечения, а домовете им се изгарят. Кадиров е набрал над 1000 души за частната си защита, която механически е част от войските на съветското вътрешно министерство. " Невъзможно е да кажеш " не ", тъй като насилието е необятно публикувано ", споделя Сокирянская. " Чечения е дребна. Всеки познава по няколко индивида, съществено наранени от този режим по принудителен метод, а те нямат потребност от доказателства. "


© Associated Press

Чеченският водач Рамзан Кадиров.

Нито един обществен отчет

Единствените финансови данни, оповестени от фондацията, демонстрират, че тя е имала чисти активи на стойност 1,5 милиарда рубли (25 милиона долара) през 2015 година За разлика от други съветски неправителствени организации, които по закон са длъжни да подават финансови отчети пред управляващите или в противоположен случай са застрашени от тежки санкции, фондация " Кадиров " деликатно пази своите финанси.

В формалната база данни на правосъдното министерство за неправителствените организации няма нито един отчет от фондация " Кадиров ". Министерството съобщи пред " Асошиейтед прес ", че фондацията подава финансовите си отчети в точния момент и е внесла последния през март, само че не сподели за какво те не са направени публично притежание.

Руският президент Владимир Путин стартира през 2015 година военна интервенция в Сирия, с цел да обезпечи въздушно прикритие за настъплението на държавното управление против групировката " Ислямска страна ". Москва също по този начин има предпочитание да си построи по-мек облик в Сирия, като предлага здравна помощ и храна на локалните поданици.

Въпрос на авторитет

Кадиров ръководи обитаемата най-вече с мюсюлмани Чечения от 2004 година, когато беше погубен татко му - сепаратистки водач, който мина на страната на съветското държавно управление след две кръвопролитни войни през 90-те години на 20 век. През последните години Кадиров се възползва от съветската военна поддръжка за сирийския президент Башар Асад, с цел да укрепи властта си вкъщи и да си построи позиции като най-влиятелния мохамеданин на Русия в чужбина.

Той развива връзки с други мюсюлмански водачи - беше хазаин на йорданския крал в районната столица Грозни и имаше диалози с Мохамед бин Салман, години преди саудитският министър на защитата да бъде избран за новия престолонаследник на Саудитска Арабия.

През 2015 година саудитският крал отвори най-свещеното място в исляма, Кааба, за Кадиров и неговата делегация - един от редките случаи, когато на посетителите е разрешено да видят Кааба отвън свещения месец Рамазан.

И Москва печели

Москва разчита на съветските мюсюлмани да строят джамии и да охраняват улиците в сирийски градове, пробвайки се да усъвършенства своите позиции в мюсюлманския свят, потърпевши от бомбардировките, при които се оповестява, че са убити стотици мирни поданици. Възлагането на възобновяване на двете джамии на чеченския водач, вместо работата да се показа като план на съветското държавно управление, е умишлен избор, споделят наблюдаващи по въпросите на Кавказ. " Джамия, възобновена от християнска страна, която бомбардира страната, няма да има същата легитимност ", сподели Сокирянская. " Стремежът да се покаже, че дарението е мюсюлманско, има за цел да компенсира това. "

Когато Русия реши да изпрати военна полиция в Сирия през декември предходната година, първият изпратен там батальон беше от Чечения. През последните седем месеца е направено единствено едно разполагане на нечеченци в Сирия - контингент от Ингушетия, различен район с най-вече мюсюлманско население.

Кремъл е удовлетворен от присъединяване на чеченците в Сирия, защото дейностите на Кадиров там са " тъкмо в сходство с външната политика на Русия, нито стъпка настрана от пътя ", сподели основният откривател в института " Диалог на цивилизациите " в Москва Алексей Малашенко.

" Неофициален водач на съветската мюсюлманска общественост "

Това развиване е от изгода и за Кадиров. " Благодарение на това Кадиров си построява репутацията в очите на Путин и демонстрира своята свръхпреданост ", сподели Малашенко. " А то също по този начин укрепва облика на Кадиров като всекидневен водач в съветската мюсюлманска общественост. "

Като част от обширното медийно отразяване на благотворителната активност на Кадиров в Чечения, локалната държавна телевизионна мрежа излъчи през януари половинчасов материал за пътуването на чеченската делегация в Сирия. Репортажът на телевизия " Грозни " сподели по какъв начин близкият съдружник на Кадиров - Адам Делимханов - и други хора вземат участие в петъчните молебствия в двора на джамията в Алепо, към момента посипан с парчета от месеците на обстрел.

Делимханов и основният мюфтия на Чечения по-късно посетиха чеченския полицейски батальон, който патрулира по улиците на Алепо, и изнесоха пламенни речи на чеченски. Телевизия " Грозни " сподели по какъв начин жителите на Алепо приветстват чеченците. " Хората са в действителност признателни на войските за тяхната усърдна работа ", се споделяше в телевизионния репортаж. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Сирийската рецесия (1210)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР