Насекомите, чието ухапване най-често води до алергична реакция, са пчели,

...
Насекомите, чието ухапване най-често води до алергична реакция, са пчели,
Коментари Харесай

Д-р Симеон Узунов: Най-опасни са ужилванията от оса или от пчела

„ Насекомите, чието захапване най-често води до алергична реакция, са пчели, оси и стършели. През актуалната година пчелите в България са излезли в средата на март. В Съединени американски щати се разясняват и огнени мравки, за благополучие, тук няма такива ”. Това съобщи в предаването „ Пулс ” по NOVA NEWS доктор Симеон Узунов, експерт по алергология в Александровска болница.

По думите му най-лекият вид реакция при ужилване от насекомо, е да се появи леко зачервяване. След това са по-тежките, при които диаметърът на зачервяване може да е по-голям. Може да има и оток, който да обгръща цяла анатомична област. Най-тежката реакция при ужилване от инсекти е анафилаксията, която може да докара до гибел, съобщи доктор Узунов.

Той посъветва при излизане на излет хората да имат адреналинова ампула и спринцовка за противоалергична реакция. При по-силна алергична реакция е належащо да се направи адреналинов антидот, изясни медикът.

Той сподели адреналинова спринцовка и предложи пациентът да има 2 такива спринцовки и предложи след първата ампула да се потърси лекарска помощ. Готовите спринцовки адреналин се ползват през облеклата в бедрото, а в случай че се наложи да се тегли адреналин и да се поставя със спринцовка и игла, тя би трябвало да се приложи на голо.

Ужилванията от осата и пчелата са преди всичко по заплаха от животозастрашаващи алергични реакции, спрямо захапване от комар, дървеница. Доказано е, че 20 ужилвания от пчела може да бъдат съдбовни, сподели доктор Узунов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР