Насърчаването на върховенството на закона и борбата с корупцията е

...
Насърчаването на върховенството на закона и борбата с корупцията е
Коментари Харесай

Американската посланичка обясни какво мисли Вашингтон за отпадането на визите

Насърчаването на върховенството на закона и битката с корупцията е развой, посредством който, демокрацията, в която и да е страна, може да реализира цялостния си капацитет. Това ще са главните цели и за България.

Това съобщи американският дипломат у нас Херо Мустафа пред bTV преди да отпътува за Съединени американски щати, където ще взе участие в срещата сред президента Доналд Тръмп и българския министър председател Бойко Борисов.

По думите на Мустафа визитата на Борисов във Вашингтон е извънредно значима опция да се показва силата на двустранните връзки сред двете страни, а и тяхното възстановяване.

„ Ние имаме доста мощно съдействие на няколко фронта и това е опция да погледнем всички тези разнообразни сфери и да забележим къде може да създадем още повече”, почерта тя.

Според нея военният аспект е основен поради работата на България в модернизацията на въоръжените си сили.

За нея това е стратегически миг от позиция на районната, енергийната сигурност и диверсификацията на източниците.

Дипломатът изясни, че ще бъде изпратен и експертен екип от Съединени американски щати, който да оцени сигурността на българската нуклеарна енергетика.

Ще се търсят способи за укрепване на комерсиалните и капиталовите връзки, които засягат значимите тематики с корупцията и върховенството на закона.

„ Важен миг в развиването на връзките сред София и Вашингтон ще е желанието на страната ни да се причисли към програмата за отпадане на визов режим със Съединени американски щати “, добави тя.

Мустафа беше безапелационна, че покупката на изтребителите F-16 Блок 70 не е главен претекст Борисов да бъде поканен в Белия дом. Според нея това е проява на силата на двустранните връзки и е опция да се реши къде се намират двете страни сега.

Дипломатът разяснява, че връзката сред България и Съединени американски щати е дългогодишна. Тя препрати към 1999 година, когато по покана на тогавашния президент Петър Стоянов, у нас дойде Бил Клинтън. Това беше първа аудиенция на настоящ американски президент в България.

Относно скорошните кавги, свързани с шпионаж в интерес на Русия и въвличащи дипломати от София и придвижване „ Русофили”, Мустафа изясни, че Съединени американски щати мощно поддържа напъните на България да отбрани националния си суверенитет. Освен това съобщи, че точно тази тематика ще бъде обсъждана във Вашингтон.

Американският дипломат очерта няколко значими и сериозни точки, върху, които е значимо България да се концентрира – върховенството на закона и битката с корупцията

„ Това е значимо даже и за Съединени американски щати. Всички страни би трябвало да бъдат бдителни, когато се концентрират върху върховенството на закона и антикорупцията”, добави още тя.

За нея „ Трите С” - съгласуваност, съдействие и справяне с корупцията” са измежду главните цели в нейния мандат като дипломат.

Мустафа означи, че е значимо самостоятелните медии да имат опцията да правят свободно своята работа, точно, с цел да може, която и да е страна, да отключи цялостния си капацитет.

„ Обичам България и българския народ. Обожавам българския език и го изучавам всеки ден. Имам огромен почит към българската култура”, показа дипломатът. За нея познаването на един език е почитание към дадената страна.

А обичаната ѝ дума от родния език е „ благодаря “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР