Насърчаването на компании, които внасят висока добавена стойност в икономиката,

...
Насърчаването на компании, които внасят висока добавена стойност в икономиката,
Коментари Харесай

Японска компания с инвестиция за 3,5 млн. долара у нас

Насърчаването на компании, които внасят висока добавена стойност в стопанската система, е пътят за развиване пред България. Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията по разкриване на първия за Европа проучвателен и развоен център на компанията „ Нидек “ – една от най-големите компании в автомобилния бранш в Япония.

Компанията е водещ производител на електронни устройства за коли с повече от 300 дъщерни компании в над 40 страни. С откриването на изследователския център в София компанията за първи път влиза на българския пазар. Първоначалната инвестиция е в размер на 3,5 млн. $, а до края на 2023 година се чака броят на заетите инженери да доближи 100 души. В България „ Нидек “ ще проектира инвертори за хибридни и изцяло електрически транспортни средства, което включва както хардуер, по този начин и програмен продукт.

Президентът означи значителния принос на построения в България проучвателен и развоен център на японската компания за развиването на аутомотив промишлеността в страната, която бележи непрекъснат растеж и към този момент образува 12 % от Брутният вътрешен продукт.



Държавният глава дефинира Япония като основен сътрудник в търговско-икономическите връзки и открои задълбочаващото се съдействие в региона на високите технологии като вероятност за развиване на нов модел на връзките сред бизнеса, институциите и обществото. България високо цени предвидимостта и коректността на японските компании, които влагат у нас, акцентира президентът Радев.

Сред участниците в събитието бяха шефът на „ Нидек Европа “ Филип Марке, президентът на „ Нидек Елесис “ Такаши Фурухаши, посланикът на Япония у нас Нарахира Хироши, заместник-министърът на нововъведенията и растежа Стефан Савов и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР