НАСА следи астероид, който може да се сблъска със Земята

...
НАСА следи астероид, който може да се сблъска със Земята
Коментари Харесай

НАСА следи астероид: Може да удари Земята на Свети Валентин през 2046 година

НАСА следи метеорит, който може да се сблъска със Земята през 2046 година - евентуално на Свети Валентин, заяви “The National ”. Обектът, наименуван 2023 DW, е открит за първи път от учените на 27 февруари.

Очаква се метеоритът да направи доста близко доближаване до Земята на 14 февруари 2046 година, като Европейската галактическа организация предвижда възможност за пряк конфликт 1 към 625.

От НАСА обявиха, че небесното тяло има " доста дребен късмет " да удари нашата планета.

По данни на Европейската галактическа организация обектът е бил засечен за първи път на 27 февруари. Диаметърът му се прави оценка на към 50 метра.
Очаква се възможностите за конфликт да намалеят, откакто още няколко седмици биват събирани данни за метеорита.

" Проследяваме нов метеорит на име 2023 DW, който има доста дребен късмет да се сблъска със Земята през 2046 година ", написа НАСА в Twitter.
" Често, когато за първи път се откриват нови обекти, са нужни няколко седмици данни, с цел да се понижат несигурностите и да се предвиждат съответно орбитите им за години напред.
 
" Анализаторите на орбити ще продължат да следят метеорит 2023 DW и ще актуализират прогнозите, когато постъпят повече данни ".

Livescience.com заяви, че директният удар от 2023 DW " няма да бъде прелом " като 12-километровия метеорит, който удари Земята преди 66 милиона години, убивайки динозаврите. Той би могъл да аргументи " съществени вреди ", в случай че се приземи наоколо до огромен град или гъсто обитаем регион.

През 2013 година над Русия се взриви канара с размер, по-малък от половината от този на метеорита, като провокира ударна вълна, която повреди хиляди здания и рани стотици хора.

Миналата седмица НАСА заяви, че сполучливо е пренасочила метеорит от курса на евентуален конфликт със Земята благодарение на 544-килограмов галактически уред, който се е движил със скорост над 20 000 км/ч.

Тестът за двойно пренасочване на метеорита (Dart) беше извършен на 26 септември, само че едвам в този момент учените получиха удостоверение, че траекторията на метеорита е била изменена.

" Всички ние сме длъжни да защитим нашата родна планета ", съобщи тогава админът на НАСА Бил Нелсън. " В края на краищата тя е единствената, която имаме. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР