NASA съобщи, че през май малко метеорно тяло (метероид) е

...
NASA съобщи, че през май малко метеорно тяло (метероид) е
Коментари Харесай

Малко метеорно тяло е ударило телескопа „Джеймс Уеб“

NASA заяви, че през май малко метеорно тяло (метероид) е блъснало едно от позлатените огледала на чисто новия телескоп „ Джеймс Уеб “ и леко го е разместил. Инцидентът обаче не е попречил на проектите на галактическата организация и доста скоро обсерваторията ще проработи на цялостни обороти.

Малката галактическа канара удря телескопа, струващ почти 10 милиарда, в края на май и оставя след себе си дребен, само че видим резултат в неговите данни. NASA прибавя, че това е петият подред (и най-голям) удар, който телескопът понася от изстрелването си през декември предходната година.

„ След първичната оценка на обстановката екипът открива, че телескопът продължава да работи на равнище, което надвишава условията на задачата – споделят от NASA. – В момента тече по-задълбочен разбор и измервания. “

Сега инженерите се пробват да настроят леко изместеното огледало и да понижат „ част от изкривяванията “, провокирани от микрометроида.

През януари „ Джеймс Уеб “ се настани в слънчевата орбита на към 1,6 млн. км от Земята. Той би трябвало да даде на света първите напълно цветни фотоси на космоса през юли.

„ Скорошният удар не трансформира графика на интервенциите на „ Уеб “ ”, допълват от NASA.

Огледалото на телескопа е основано по подобен метод, че да устои на непрекъснато бомбардиране от частици с размера на прашинки, летящи с извънредно висока скорост из галактическото пространство. Скорошният удар обаче е „ по-голям от моделираните и оттатък опциите на екипа да го тества преди изстрелването “, споделят от NASA.

Космическият телескоп на NASA се счита за най-мощната галактическа обсерватория, построявана в миналото. Той разполага с голям набор от датчици и 18 позлатени огледални сегмента, които работят в тандем, с цел да търсят далечни планети и галактики от най-ранните стадии на Вселената.

Източник: Ройтерс

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР