НАСА съобщи, че новооткрит астероид с размерите на олимпийски плувен

...
НАСА съобщи, че новооткрит астероид с размерите на олимпийски плувен
Коментари Харесай

25 км/сек: астероид приближава Земята, има малък шанс за сблъсък

НАСА заяви, че новооткрит метеорит с размерите на олимпийски плувен басейн има „ дребен късмет “ да се сблъска със Земята след 23 години – през 2046 година

Шансът е 1 към 625 въз основа на планирани данни от Европейската галактическа организация. Лабораторията за реактивно придвижване – изследователският център на НАСА, е пресметнала друга възможност – 1 към 560. Тази система наблюдава евентуалните конфликти с небесни обекти, написа Си Ен Ен.

Астероидът, наименуван 2023 DW, е единственият обект в листата на НАСА, който заема 1 от 10 места по Торинската канара за заплаха от конфликт –
метрика за категоризиране на прогнозния риск от конфликт
на обект със Земята. Всички останали обекти са с оценка 0 по скалата на Торино.

Въпреки че 2023 DW е отпред на листата, класирането му с 1 значи единствено, че вероятността за конфликт е извънредно дребна и няма причина за паника измежду хората, показаха от НАСА. От там разясняват още, че класирането с 0 значи, че вероятността е толкоз ниска, че на процедура е нулева.

Обичайно е новооткритите метеорити да наподобяват по-застрашителни, когато се следят за първи път.

„ Този обект не е изключително обезпокоителен “, споделя навигационен инженер в Лабораторията за реактивно придвижване в Пасадена, Калифорния.

Служители на НАСА предизвестиха, че вероятността за конфликт може да се промени фрапантно, защото се събират повече наблюдения на 2023 DW и се прави спомагателен разбор.

Често, когато за първи път се откриват нови обекти, са нужни няколко седмици данни, с цел да се предскажат съответно орбитите им за години напред. Възможно е да минат няколко дни, преди да бъдат събрани нови данни заради близостта на метеорита до Луната.

По данни на НАСА диаметърът на метеорита е към 50 метра. Тъй като 2023 DW обикаля към Слънцето, той има 10 планирани близки приближавания до Земята, като най-близкото е на 14 февруари 2046 година, а останалите девет са сред 2047 и 2054 година Най-близкото разстояние, което се чака метеоритът да измине до Земята, е към 1,8 млн. км.

Въпросният метеорит е видян за първи път на 2 февруари. Той се движи със скорост към 25 км в секунда на разстояние повече от 18 милиона км от Земята, като приключва една обиколка към Слънцето на всеки 271 дни.

През 2022 година НАСА се похвали с исторически триумф –
сондата DART съумя да отклони метеорит, в който се вряза.
Сондата съзнателно беше ориентирана към метеорита Диморфос, с цел да бъде тествано дали могат да бъдат пренасочени метеорити, застрашаващи Земята. DART пътува до метеорита 10 месеца и го удари на 27 септември.

Мисията беше първият тест за реакция при възможна бъдеща система за отбрана на Земята от рискови обекти.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР