НАСА реши да отложи мисията Артемида 1 (Artemis-1) до ноември,

...
НАСА реши да отложи мисията Артемида 1 (Artemis-1) до ноември,
Коментари Харесай

Иън отложи мисията Артемида 1 до ноември

НАСА реши да отсрочи задачата " Артемида 1 " (Artemis-1) до ноември, с цел да извърши спомагателни инспекции на ракетата след Ураганът Иън.

" Тъй като експертите приключват работата по възобновяване след урагана, НАСА реши да се концентрира върху подготовката за пускане на задачата в прозореца за изстрелване, който стартира на 12 ноември и приключва на 27 ноември ", се споделя в изказване на уеб страницата на американската галактическа организация.

През идващите няколко дни ръководителите на НАСА ще дефинират точната дата за идващия опит за изстрелване, съгласно организацията.
 Ураган отсрочи изстрелването на Crew Dragon
Ураган отсрочи изстрелването на Crew Dragon

Новата дата е 4 октомври

" Концентрирането на напъните върху прозореца за изстрелване през ноември ще даде време на чиновниците на галактическия център Кенеди да разрешат фамилни проблеми, зародили заради урагана, както и да извършат спомагателни инспекции, нужни за връщане (ракети - IF) на стартовата площадка преди изстрелването ", отдел означи.

На 28 септември НАСА разгласи, че експертите ще върнат ракетата и кораба в цеха за отвесен монтаж, с цел да ги предпазят от вероятните последици от урагана Иън, който след това удари Флорида, където се намира стартовата площадка.

Според галактическата организация инженерите са оценили въздействието на урагана върху Космическия център и са открили, че естественото злополучие не е развалило оборудването на задачата и единствено малко количество вода е попаднало в някои структури на територията на центъра.

Първоначално изстрелването трябваше да се състои на 29 август, само че по време на противоположното преброяване специалистите откриха приключване на течен водород при зареждане на първата степен на SLS, заради което изстрелването трябваше да бъде анулирано. На 3 септември експертите още веднъж се пробваха да изстрелят ракета, само че още веднъж беше анулирано заради теч. Тогава стартът беше отсрочен за края на септември.
 Отлагат нови опити за изстрелването на
Отлагат нови опити за изстрелването на " Артемида "

След вчерашния неуспех по механически аргументи

Като част от тестовата задача Artemis 1 галактическият транспортен съд Orion в безпилотен режим би трябвало да се насочи към Луната и да остане в орбита няколко седмици. След това корабът би трябвало да се върне на Земята и да се пръсне в Тихия океан край крайбрежията на Калифорния.

Тестовият полет би трябвало да показва готовността на ракетата SLS и галактическия транспортен съд Orion за пилотирана задача.

Ракетата притежател SLS, създадена от Boeing Corporation, сега е най-мощната в света. В базовата версия той е кадърен да изведе в орбита 95 тона потребен товар. Обещаващите модификации на ракетата-носител би трябвало да обезпечат увеличение на товароносимостта до 130 тона.

Според проекта на американската галактическа организация през 2024 година се възнамерява да се реализира задачата Artemis 2, в границите на която екипаж от четирима астронавти ще отиде на Луната. Пилотираният галактически транспортен съд ще би трябвало да облети спътника на Земята.

След дълъг галактически полет спускаемият транспортен съд " Орион " с астронавти ще се пръсне в Тихия океан. Като част от задачата Artemis 3, която сега е планувана за 2025 година, американските астронавти ще би трябвало да кацнат на повърхността на Луната.

Програмата Artemis беше оповестена обществено през септември 2020 година Основната му цел е завръщането на американските астронавти на лунната повърхнина 53 години след последната задача, построяването на окололунна станция и подготовката на условия за възможна колонизация на Луната в бъдеще.
 Пореден неуспех при изстрелването на
Пореден неуспех при изстрелването на " Артемида "

За повторно в границите на пет дни

Според американските специалисти от The Planetary Society НАСА създава ракетата притежател SLS и галактическия транспортен съд Orion в продължение на 17 години . За тези цели организацията похарчи към 50 милиарда $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР