НАСА представи плана си как ще върне около 30 проби

...
НАСА представи плана си как ще върне около 30 проби
Коментари Харесай

НАСА представи плана си за връщане на марсиански проби на Земята през 2033 г.

НАСА показа проекта си по какъв начин ще върне към 30 проби от Марс на Земята през 2033 година, като за задачата ще оказват помощ два нови минихеликоптера на Червената планета, оповестиха Асошиейтед прес и Агенция Франс Прес.

Марсоходът " Пърсивиърънс ", който кацна на Марс преди година и половина, към този момент е събрал 11 скални проби. Но връщането им на Земята, с цел да бъдат изследвани в детайли за следи от античен живот, се оказва комплицирана задача, изискваща голям брой стъпки.
Досега НАСА планираше да изпрати различен марсоход на Марс, който да вземе пробите, оставени от " Пърсивиърънс ", и да ги придвижи до спускаем уред. На спускаемия уред трябваше да има миниракета, която да ги изведе в орбита през 2031 г. 

В последна сметка този втори марсоход просто няма да съществува. Вместо това " Пърсивиърънс ", който сподели положителни резултати, ще се насочи непосредствено към миниракетата (наречен " Mars Ascent Vehicle " ). 

Пробите ще бъдат взети от " Пърсивиърънс " благодарение на роботизирана ръка, издигната от Европейската галактическа организация (ЕКА), и ще бъдат интегрирани в спускаемия модул, както беше планувано по-рано. 

От нерешителност е планувано аварийно решение, ако " Пърсивиърънс " се обездвижи. Спускаемият уред, който би трябвало да излети през лятото на 2028 година и да дойде на Марс в средата на 2030 година, ще носи два дребни хеликоптера (в допълнение към миниракетата и роботизираната ръка). 

Такъв хеликоптер - " Инджинюъти ", към този момент беше пробван на Марс. Резултатите от работата му надминаха всички упования - той извърши 29 полета, вместо в началото плануваните пет.

Двата нови хеликоптера ще бъдат малко по-тежки, оборудвани с колела, с цел да могат да се движат и по повърхността, и с дребна ръка за добиване на проби, които могат да тежат до 150 грама. 

В този случай пробите ще бъдат спуснати на земята от " Пърсивиърънс ", ще бъдат  взети от хеликоптерите и ще бъдат оставени до  спускаемия уред за няколко дни. Те ще бъдат взети с роботизираната ръка, която може да се разтяга до два метра, и сложени в миниракетата.

След като бъдат изстреляни, пробите ще бъдат трансферирани на орбитален уред, който авансово ще бъде позициониран към Марс и ще излети от Земята през 2027 година След прибирането на товара орбиталният уред ще се върне на Земята, като би трябвало да кацне в пустинята Юта през 2033 г. 

" Пърсивиърънс " разполага с общо 43 тръби за взимане на проби. Около 10 от тях ще бъдат оставени на повърхността на Марс скоро, с цел да образуват авариен ресурс. Останалите към 30 ще бъдат тези, които ще бъдат взети за връщане на Земята. 

Що се отнася до роувъра " Екзо Марс ", проектите за който бяха прекъснати откакто Европейската галактическа организация (ЕКА) приключи връзките си с Русия поради войната в Украйна, той няма да бъде преработван за взимане на пробите. Новината заяви Дейвид Паркър, шеф в ЕКА. Според предходния проект Русия трябваше да обезпечи ракетата, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР