НАСА планира да започне изкопаване на луннна пръст (реголит) през

...
НАСА планира да започне изкопаване на луннна пръст (реголит) през
Коментари Харесай

НАСА започва да добива ресурси от Луната през 2032 г.

НАСА възнамерява да стартира изкопаване на луннна пръст (реголит) през 2032 година и да добива запаси на Луната като О2 и вода, а по-късно желязо и редкоземни детайли, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на академик от галактическата организация.

Като част от своята задача „ Артемис “ (Артемида) НАСА възнамерява да върне американци на Луната до 2025 година, в това число първата жена и първия цветнокож човек и да получи информация от задачата, която да улесни пътуването до Марс.

Ключова част от задачата е разширението на комерсиалните благоприятни условия в космоса. НАСА цели да дефинира количествено евентуалните запаси, в това число сила, вода и лунен реголит, като способ за привличане на търговски вложения, изясни Джералд Сандърс, инженер в галактическия център „ Джонстън “.

Развиването на достъпа до запаси на Луната ще бъде от основно значение за понижаване на разноските и достигането на кръгова стопанска система, сподели още Сандърс.

„ Опитваме се да влагаме във етапа на изследване, да разберем ресурсите... да понижим риска по този начин, че външните вложения да имат смисъл и да могат да доведат до развиване и произвеждане “, сподели той на конференция в Бризбейн.

В края на месеца НАСА ще изпрати тестова сондажна платформа на Луната. През 2032 година пък е планувано по-мащабно разкопаване на лунния реголит, както и основаването на пилотна апаратура за преправка.

Очаква се първите клиенти да бъдат търговски ракетни компании, които биха могли да употребяват ресурсите на Луната за гориво или О2.

Австралийската галактическа организация взе участие в създаването на полуавтономен роувър, който ще вземе проби от реголит в границите на задача на НАСА още през 2026 година, сподели Самюъл Уебстър, помощник-директор в организацията. Космическият уред ще показва събирането на лунна почва, която съдържа О2 под формата на окиси. С помощта на настрана съоръжение, изпратено до Луната с него, НАСА ще се опита да извлече този О2.

„ Това е основна стъпка към определяне на стабилно човешко наличие на Луната, както и подкрепяне за бъдещи задачи до Марс “, добави Уебстър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР