НАСА планира да извърши първото в историята умишлено отклоняване на

...
НАСА планира да извърши първото в историята умишлено отклоняване на
Коментари Харесай

След 48 часа: НАСА ще стреля по астероид, за да го отклони...

НАСА възнамерява да извърши първото в историята съзнателно отклонение на метеорит от орбитата му. Това ще стане на 26 септември. Мишената е двоен метеорит, състоящ се от 2 обекта. По-малкият Диморфос е с диаметър от 160 метра, като той се върти към 780-метровият Дидимос, написа dir.bg.

Двойката е открита в края на предишния век и се намира на 9,6 милиона километра от Земята. НАСА твърди, че няма никаква възможност някой от метеоритите да заплаши Земята. Това е причина точно те да послужат за първия тест на системата за защита на планетата ни от рискови метеорити. 

НАСА е създала галактическият уред ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test - DART). Той няма да взриви, а вместо това ще се забие със скорост от 22 500 км/ч в по-малкия метеорит Диморфос.

Очаква се в резултат на конфликта орбитата му към Дидимос да бъде изменена, а това в следствие да отклони двойния метеорит от неговата траектория в Слънчевата система.

Учените от НАСА акцентират, че пробата няма да заплаши Земята по никакъв метод. Според галактическата организация обаче има късмет от 10% ДАРТ да пропусне задачата си. В подобен случай апаратът ще ги срещне още веднъж за още един опит след две години.

И до момента в който сондата ДАРТ ще бъде разрушена при удара в Диморфос, то Европейската галактическа организация готви своя задача HERA, която ще доближи обекта през 2027 година и ще изследва резултата на удара от първо лице. Дотогава ще са вероятни само наземни наблюдения, само че заради дребните размери на метеорита те ще са незадоволителни.
Снимка: NASA    
Въпреки това НАСА дава обещание фрагменти от конфликта. Те ще са обезпечени от италианския нано-сателит LICIACube, който ще е излети дружно с ДАРТ. Задачата на LICIACube е да снима удара. LICIACube ще е на разстояние от 55 километра по време на конфликта.

Учените допълват, че Холивуд бърка, когато свързва " планетарната отбрана " със зрелищни детонации. Раздробяването на обект с гърмеж основава голям брой по-малки галактически тела, които евентуално носят заплаха, допълват учените. Това би бил съответен способ единствено за попречване на конфликт с метеорит, открит месеци преди вероятния удар.

Според астрономите ранното разкриване и отклонение в начален стадий е най-хубавият метод, по който да предпазим планетата си. ДАРТ ще тества дали това е допустимо.

Успехът на ДАРТ ще има значение за цялото човечество, споделят участниците в задачата на НАСА.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР