НАСА оповести плановете си да изпрати малък хеликоптер на Марс

...
НАСА оповести плановете си да изпрати малък хеликоптер на Марс
Коментари Харесай

НАСА планира да прати малък хеликоптер на Марс

НАСА оповести проектите си да изпрати дребен хеликоптер на Марс през 2020 година, оповестяват международните осведомителни организации.
Наречен "Хеликоптер Марс ", дребният летателен уред е с тегло под 1,8 кг. Корпусът му е с размерите на топка за софтбол. Перките му се въртят 10 пъти по-бързо спрямо хеликоптер на Земята, с цел да може свръхлекият, само че мощен "мъник " да се оправи с рядката марсианска атмосфера.
Летателният уред ще бъде прикован към "коремчето " на марсоход, който ще бъде изпратен на Червената планета с задача да изследва обитаемостта на средата, да търси признаци за античен живот и да оцени естествените запаси и евентуалните опасности за бъдещи човешки пътешественици.
"Хеликоптер Марс ", чиято разработка стартира през 2013 година, ще се зарежда от слънчеви акумулатори и ще разчита на нагревателен механизъм, който да поддържа топлината му в студените нощи на Червената планета.
Заради голямото разстояние сред Земята и Марс, операторите няма да могат да ръководят мини хеликоптера в действително време. Вместо това летателният уред ще има "способността да приема и пояснява изпращаните от му от Земята команди и независимо да извършва задачата си ".
НАСА окачествява плана като "високорисков ", и в същото време "изключително плодороден ". "Гордеем се с нашите министър председатели. Идеята за хеликоптер в небето на друга планета е извънредно вълнуваща. Никоя друга нация преди този момент не е изпращала сходен летателен уред на Марс ", споделя новият шеф на НАСА Джим Брайдънстайн.
От американското галактическо ръководство означават, че възможен крах с мини хеликоптера няма да повлияе върху плануваната за 2020 година задача.
При триумф обаче той ще послужи като модел за бъдещи въздушни "скаути ", които ще могат да летят ниско над повърхността и да доближават места, недостъпни за конструираните от индивида роувъри.По проект марсоходът с прикрепения към него мини хеликоптер би трябвало да бъде изстрелян през юли 2020 година и да доближи повърхността на Червената планета през февруари 2021 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР