NASA обяви името на своя следващ марсоход: Perseverance, което в

...
NASA обяви името на своя следващ марсоход: Perseverance, което в
Коментари Харесай

Упоритост: Така ще се казва новият марсоход на NASA

NASA разгласи името на своя идващ марсоход: Perseverance, което в превод от британски значи „ непримиримост “, „ неизменност “. То бе избрано след конкурс с над 28 000 оферти.

Това е петата подред машина, която ще изследва повърхността на Червената планета след Sojourner, Spirit, Opportunity и Curiosity.

Името бе оповестено по време на събитие в началното учебно заведение " Лейк Брадок " в Бърк, Вирджиния, а спечелилият е 13-годишният Александър Матър. Според момчето името е знак на обстоятелството, че човечеството в никакъв случай няма да се откаже и постоянно настойчиво ще продължава напред в бъдещето.

NASA също споделя, че " упоритостта и любознанието " са в основата на всички открития. Космическата организация към този момент е изпратила няколко марсохода на Марс. Наскоро тя загуби контакт с Opportunity (Възможност) след продължителна пясъчна стихия на Марс, която обхвана цялата планета.

Марсоходът Curiosity (което в превод от британски значи " любознание " ) бе изстрелян на 26 неомври 2011. Той изследва Червената планета и до ден сегашен. Curiosity надживя доста планувания период на задачата си и ще продължи да работи като Opportunity - колкото се може повече.

Междувременно Perseverance към този момент е подготвен за своята задача. Тя ще включва търсене на индикации дали в миналото на Марс е имало форми на живот. Освен това ще тества и нови технологии, които да се употребяват и при пращането на хора до Марс. Той ще вземе и първите скални проби от Марс, които ще би трябвало да се върнат до Земята.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР