NASA обяви, че планира две нови мисии до Венера. Те

...
NASA обяви, че планира две нови мисии до Венера. Те
Коментари Харесай

NASA обяви две нови мисии до Венера

NASA разгласи, че възнамерява две нови задачи до Венера. Те ще бъдат стартирани в края на десетилетието и ще имат за цел да научат как най-близкият планетарен комшия на Земята се е трансформирал в истински пъкъл, на който даже оловото може да се разтопи, докато нашият свят е процъфтял, разяснява Бил Нелсън, новоназначеният админ на организацията.

“Те ще дават шанса на цялото научно общество да изследва планета, която не сме посещавали от над 30 години “, сподели още той.

Мисиите са получили финансиране от порядъка на към 500 млн. щатски $ (по програмата Discovery на NASA) и се чакат да започват сред 2028-а и 2030-та.

И двете задачи са определени всред голям брой съревноваващи се между тях планове въз основата на тяхната научна стойност и реализируемост.    

DAVINCI+, редуциране от Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging, ще изследва състава на състоящата се най-вече от въглероден диоксид атмосфера на Венера. Целта на задачата ще е да научим по какъв начин тъкмо се е формирала и еволюирала тя.

Мисията ще се опита да отговори и на въпроса дали на Венера в миналото е имало океан.

В рамките на нея ще бъде спусната сфера през плътната атмосфера на планетата, изтъкана от облаци със сярна киселина. Тя ще мери с висока точност равнищата на благородните газове и другите детайли, с цел да хвърли повече светлина върху въпроса какво е довело до възхода на неудържимия парников резултат, който следим през днешния ден.

DAVINCI+ ще направи и първите фотоси с висока резолюция на така наречен „ тесери “ – геоложка характерност, съпоставима до известна степен със земните континенти. Тяхното съществуване кара учените да допускат, че на Венера съществува тектоника на плочите.

Резултатите могат евентуално да трансформират визията ни за метода, по който се образуват земеподобните планети.

Другата задача, наречена VERITAS (акроним на Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy) ще картографира повърхността на планетата от орбитата и ще хвърли повече светлина върху нейната геоложка история.

VERITAS ще употребява разновидност на радара, с цел да основава триизмерни структури. Мисията ще сътвори скица на възвишенията по повърхността и ще удостовери дали на Венера има към момента деен вулканизъм и трусове.

Освен това ще употребява инфрачервено сканиране, с цел да дефинира какъв вид скали има по повърхността (нещо, което като цяло учените не знаят) и дали дейни вулкани не освобождават водни изпарения в атмосферата.

Последният орбитър на NASA до Венера – „ Магелан “, доближи орбитата на най-близкия ни комшия през 1990-та. Оттогава насетне обаче край планетата са прелитали и други галактически апарати.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР