НАСА и Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) се обединиха,

...
НАСА и Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) се обединиха,
Коментари Харесай

Рентгеновата мисия от следващо поколение на JAXA и НАСА е готова за полет

НАСА и Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA) се сплотиха, с цел да разработят галактическия транспортен съд X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), който ще бъде изстрелян до няколко дни.

XRISM е плануван за изстрелване в ниска околоземна орбита на борда на ракета H-IIA от галактическия център Tanegashima в Япония в 09:34 (местно време) на 26 август.

Мисията има за цел да хвърли нова светлина върху еволюцията на Вселената и структурата на пространство-времето. Самото пускане ще може да се види на японски и британски в YouTube канала на JAXA.

Рентгенова задача от последващо потомство на JAXA и НАСА

XRISM ще учи рискови галактически райони, в това число най-горещите райони и най-големите структури, следени в миналото от хората, както и обекти с най-силна гравитация.

Мисията има за цел да изследва тези рискови обекти и райони благодарение на спектроскопия на рентгенова светлина, което ще разреши на астрономите да събират огромно количество данни за обекти посредством светлината, която излъчват.

XRISM ще следи космически клъстери, с цел да даде визия за това по какъв начин Вселената създава химически детайли и по какъв начин по-късно те се популяризират в космоса. Горещият газ в клъстерите идва от нови и умиращи звезди и проучването на този газ може да помогне за по-доброто схващане на пътуването на тези материали в продължение на милиарди години.

Мисията XRISM също ще мери рентгеновата светлина от необикновено плътни обекти, в това число свръхмасивни черни дупки, в опит да разбере по-добре резултата, който тези обекти имат върху заобикалящото пространство-време.

XRISM за проучване на „ дъгите “ на рентгеновите лъчи

„ Спектрите, които XRISM събира, ще бъдат най-подробните, които в миналото сме виждали за някои от следените сега явления “, споделя Брайън Уилямс, академик от плана XRISM, в блог обява на НАСА.

„ Мисията ще ни даде визия за някои от най-трудните места за проучване, като вътрешните структури на неутронни звезди и струи частици със скорост, близка до светлината, задвижвани от черни дупки в дейни галактики “.

Същата обява изяснява, че XRISM ще употребява рентгенов микрокалориметърен спектрометър, наименуван Resolve, който е създаден взаимно от JAXA и NASA.

Resolve употребява призма, с цел да разделя рентгеновите сигнали на техните обособени съставни елементи – като „ дъга “, основана от призма във забележима светлина. Инструментът също по този начин открива дребни температурни промени, основани от рентгеновите лъчи, когато попаднат на неговия пикселов детектор.

Как да гледате изстрелването на XRISM онлайн

YouTube каналът на JAXA ще предава онлайн старта на XRISM на 26 август в 09:34 ч. (в Япония) / 03:34 ч. (българско време).

Ще се излъчва както на британски, по този начин и на японски и можете да намерите актуализации на британски посредством страницата на JAXA в Twitter.

Европейската галактическа организация (ЕКА), която също е съдействала с технология за задачата, съобщи, че ще разгласява серия от изображения на изстрелването няколко часа откакто се организира.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР