НАСА е успяла в опита си да промени орбитата на

...
НАСА е успяла в опита си да промени орбитата на
Коментари Харесай

В защита на Земята: Сондата на НАСА е успяла да промени орбитата на астероид

НАСА е съумяла в опита си да промени орбитата на метеорит при задачата предишния месец, когато нейна сонда се удари в него точно с тази цел. Мисията бе подготовка за справяне с възможни бъдещи рискове за Земята от галактически тела на траектория към конфликт с нея. По думите на админа от НАСА Бил Нелсън това е “Повратен миг ” за планетарната отбрана и за цялото човечество.

Сондата Double Asteroid Redirection Test (DART) се удари в метеорита Диморф на 26 септември, откакто измина към 11 милиона километра, с цел да го доближи. Той е сателит на по-голям метеорит, Дидим.

НАСА удостовери отклоненията в орбитата на дребния метеорит посредством съпоставяне с нейната дължина преди и след удара на сондата, разясни Нелсън.

Преди удара Диморф е обикалял към Дидим за 11 часа и 55 минути. След конфликта това става 32 минути по-бързо. По думите на Нелсън реализиране на закъснение даже единствено с 10 минути е щял ода се оцени като огромен триумф.



“Това беше тъкмо в десетката ” – сподели той.

В момента на удара сондата DART, която е огромна колкото ледник, е летяла със скорост 20 000 км в час. Самият Диморф, за който НАСА заяви, че е с размера на футболен стадион (диаметър към 160 метра), в съответния случай не съставлява заплаха за Земята.

Мисията беше тест за технологиите, които би трябвало да спасят планетата от възможна бъдеща опасност от конфликт с галактическо тяло.

“Всички имаме отговорност да опазваме нашата планета – сподели Нелсън – в последна сметка тя е единствената, която имаме. ”

Той акцентира, че задачата демонстрира стремежът на НАСА да бъде подготвена за “каквото и да хвърли против нас Вселената ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР