NAS устройството Flashstor има аскетичен дизайн в черно и наклонени

...
NAS устройството Flashstor има аскетичен дизайн в черно и наклонени
Коментари Харесай

ASUSTOR Flashstor - повратен момент в мрежовото съхранение


NAS устройството Flashstor има аскетичен дизайн в черно и наклонени страни

Обикновено NAS устройствата за предпазване употребяват типичен твърди дискове и по-рядко SATA SSD. В същото време в персоналните компютри всеобщо навлизат по-бързите и компактни M.2 NVMe SSD модули. С новите си NAS артикули Flashstor компанията ASUSTOR трансформира играта – това са мрежови сторидж устройства, проектирани особено за бързите M.2 NVMe SSD, които дават обещание скоростни преимущества за потребителите при създаване на домашния мултимедиен център и работа с професионални приложения.

Новата NAS серия на ASUSTOR включва два продукта:. Те са идентични като дизайн и в множеството характерности – процесор, памет и така нататък, само че имат две основни разлики. Докато FS6706T може да одобри 6 модула M.2 NVMe, версията M.2 NVMe побира 12 такива модула. Освен това FS6706T разполага с два LAN врата 2.5GbE, а по-големият модел FS6712X е екипиран с индивидуален 10GbE порт.

Тези устройства оферират на основателите на наличие и запалянковците по едно и също време огромен потенциал и висока скорост на предпазване на игри, фотоси и видео. В ролята си на медиен център могат да се употребяват за възпроизвеждане на висококачествено видео 4K 60Hz и аудио, в това число за стрийминг в обществените мрежи и YouTube.

Дизайн

Външният тип на Flashstor е необикновен за NAS устройствата. Моделът не наподобява на кутиите, които сме привикнали да виждаме в категорията мрежов сторидж. По-скоро прилича рутер или подпора за игра и наподобява аскетично с черния си цвят и наклонените страни.

Почти всички портове, в това число HDMI, USB, LAN и оптичен S/PDIF излаз, са ситуирани на гърба, до момента в който начело има единствено един порт USB 3.2 Gen 2. PCIe слотовете за M.2 SSD модулите с форм-фактор 2280 са налични след отваряне на един панел изпод на устройството. А с отваряне на два винта на задната страна се разкриват два SoDIMM слота за RAM паметта.

На предния панел има единствено един USB порт, от горната страна са знаците за положението

ASUSTOR натъртва на ефикасното и тихо изстудяване. На дънната платка са изрязани необятни дупки за SSD модулите, с цел да се улесни въздушният поток към тях. Вентилаторът е спокоен, като на луфт Flashstor издава единствено 18,7 децибела тон.

NAS устройството има компактни размери – 48,3×308,26×193 мм и тежи 1,35 кг, т.е. комфортно е за разполагане на всевъзможни места и се придвижва елементарно.

Характеристики и приложения

И двата модела на Flashstor са проектирани въз основата на 10-нм процесор Intel Celeron N5105 – четириядрен, с тактова периодичност до 2,9 GHz и Intel UHD Graphics, който предлага с до 31% по-висока продуктивност по отношение на предходното потомство Intel J4125.

В базовите си конфигурации Flashstor 6 и Flashstor 12 Pro включват по 4 GB RAM DDR4-2933, която може да се уголемява до 16 GB, колкото е кадърен да адресира процесорът Celeron N5105 в двуканален режим. Можете да добавите още един модул 4 GB, или да конфигурирате NAS устройството с един или два модула по 8 GB, като в последния случай ще оползотворите цялостния му потенциал във връзка с RAM паметта.

Задният панел на Flashstor с двата червени LAN врата 2.5GbE

Flashstor се нуждае най-малко от едно конфигурирано M2.2 NVMe устройство, с цел да работи. Към момента на пазара към този момент се оферират такива SSD-та с потенциал до 8 TB, тъй че вероятната оптималната настройка при Flashstor 6, да вземем за пример, е 48 TB или 40 TB с RAID 5. В по-масовия случай, в случай че употребявате SSD-та по 2 TB, може да си извършите NAS с потенциал от 10 TB и RAID 5 надеждност.

FS6706T разполага с два LAN врата 2.5GbE. Ако мрежовата инфраструктура не поддържа цялостната им скорост, тези портове автоматизирано ще преминат към 1GbE или даже 100Mbit. За домашните консуматори 2.5GbE обезпечава доста усъвършенстване в скоростта по отношение на гигабитовия Ethernet и бързо се трансформира в де факто стандарт.

FS6706T поддържа функционалността SMB Multichannel, която разрешава на един потребителски компютър да получи цялата честотна лента, в случай че е обвързван с два 2.5GbE врата.

Но даже комбинирани, двата 2.5GbE отстъпват на пропускателната дарба на единичния 10GbE, с който е оборудван моделът FS6712X. Това, несъмнено, се отразява и сензитивно на разликата в цените на двете устройства, наред с двойно множеството PCIe слотове за M.2 SSD при FS6712X.

Flashstor 12 Pro се отличава с ултрабързия си LAN порт 10GbE

Една евентуална мрежова настройка е да включите компютъра си непосредствено в единия от 2.5GbE портовете, а другия порт – към комутатора в мрежата. Това ще ви даде непрекъсната честотна лента за качване на файлове в NAS, като в същото време ще разреши на други консуматори да имат достъп до наличието.

Flashstor разполага и с набор от два USB 3.2 Gen 2 и два USB 2.0 врата, с които можете да употребявате този NAS като компютър. Напълно допустимо е да свържете екран през HDMI 2.0 врата на устройството, мишка и клавиатура през USB и по-късно да инсталирате офис приложения или да употребявате уеб-приложения. USB портовете могат също да се употребяват за свързване на принтери и други периферни устройства за достъп през мрежата.

Типично приложение на Flashstor е стриймингът на висококачествено видео

ASUSTOR поддържа и графичен интерфейс за HDMI, което прави NAS устройството просто решение за стрийминг услуги и медийни презентации. А съществуването на S/PDIF оптичен излаз е потребна функционалност за консуматори, които желаят да употребяват Flashstor като медиен сървър с аудио, пренасочено към звукова система Dolby.

В самия Flashstor не е планувана опция за инсталиране на твърди дискове. Но през USB 3.2 Gen 2 врата можете да свържете спомагателен блок с твърди дискове AS6004U от ASUSTOR и по този начин да разширите доста сторидж потенциала на конфигурацията. Тази функционалност се поддържа от операционната система ADM 4.2, която разрешава динамично разширение на сторидж потенциала.

Основни характерности на Flashstor 6 и Flashstor 12 Pro

Наличност и цена

Двата модела на са необятно налични в комерсиалната мрежа у нас от сътрудниците на Поликомп – формалния дистрибутор на ASUSTOR. Версията  Flashstor 6 FS6706T в настройка с 4 GB RAM се предлага за към 1082 лева с Данък добавена стойност, до момента в който Flashstor 12 Pro FS6712X коства към 1850 лева с Данък добавена стойност. Гаранцията на устройствата е 36 месеца.
53

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР