“Нас ни интересуват хората и това как да има по-голяма

...
“Нас ни интересуват хората и това как да има по-голяма
Коментари Харесай

Иван Ченчев: Гневни сме, защото бюджетът е антисоциален и не се мисли за хората



“Нас ни интересуват хората и това по какъв начин да има по-голяма правдивост сред другите обществени прослойки в обществото. Затова нашите оферти в бюджета са ориентирани най-вече в обществената сфера. Ако Българска социалистическа партия не мисли по тези въпроси, няма кой. Другите партии в Народното събрание нямат обществени пакети.” Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев в ефира на Българска национална телевизия.

Той напомни, че в кабинета “Петков” близо 20 милиарда лева било изхарчени за обществени действия, когато министър на труда и обществената политика е бил от Българска социалистическа партия и направи извод: “Когато ръководи Българска социалистическа партия, нямайте подозрение, че в този бранш ще бъдат адресирани проблемите.”
Ченчев акцентира, че социалистите чуват настояванията на митингите на синдикатите. “Оказа се да вземем за пример, че в бранш “Култура” нашите специалисти даже малко са надхвърлили това, което чакат минимално хората от този сектор”, посочи той и увери, че Българска социалистическа партия продължава борбата минималната работна заплата да се усили в този момент и незабавно.

“Разчитаме, че когато за това упорстват синдикатите, когато това е неотложно и когато в последните 30 дни има още близо 10% инфлация, депутатите да гласоподават по съвест. Още повече, че с минималната работна заплата за обвързани още доста доходи”, сподели още депутатът.
По неговите думи желаните средства за заплати в БЕХ, ИАРА, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, бранш “Култура” и в другите браншове са 285 млн. лева и те са минимални, при бюджет от 70 милиарда лева

“Въпреки че бюджетът е единствено за 6 месеца, за нас той е противообществен. Има от кое място да се намерят пари, въпросът е на предпочитание. Финансовият министър би трябвало да изясни на хората тъй като е решил да даде пари в едно направление, а не в направление “Социални дейности”. Ние сме гневни на това, че той не пази хора”, безапелационен бе Иван Ченчев.

“Николай Каварджиклиев беше изключителна кандидатура за шеф на Българска народна банка, каквато беше и кандидатурата ни за шеф на НЗОК проф. Жени Стайкова. Но дружно с него взехме решение да оттеглим тази кандидатура, тъй като не желаеме да участваме нагласен мач”, разяснява депутатът, обръщайки внимание, че още преди да бъдат изслушани претенденти се е знаело, че Димитър Радев ще бъде определен за шеф на Българска народна банка.

“Лишиш ли опозицията от управителни места в парламентарните комисии, ти показваш, че искаш да налагаш диктатура”, уточни Ченчев. И описа, като народен представител в 7 Народното събрание, че до момента постоянно управленията на всички парламентарни групи са се събирали авансово, с цел да разпределят управителните места в комисиите. “В този парламент обаче това не се случи. И на другата заран, при импортирана точка и признат дневен ред, разбираме, че Движение за права и свободи имат лист с имена. И другите ръководещи партии имаха подобен лист, в това число и “Възраждане”, добави той.

Иван Ченчев обясни и импортираните оферти за решения от Българска социалистическа партия, с които се упорства военната помощ за Украйна да се гласоподава в Народното събрание и описът с оръжия да е обществен: ”Тъй като сме парламентарна република, тези значими въпроси би трябвало да ги взема решение Народното събрание. Но и да е ясно какво се изпраща. Защото сега не е ясно, никой не знае какви хранилища се изпразват и се вземат едни решения на мрачно. Хората би трябвало да са осведомени.”

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР