Нарязаните на парчета фигури отПаметника на Съветската армия са буквално

...
Нарязаните на парчета фигури отПаметника на Съветската армия са буквално
Коментари Харесай

Нарязаните фигури от Паметника на Съветската армия полегнаха в калта на село Лозен

Нарязаните на части фигури отПаметника на Съветската войска са безусловно сложени в калта на поляна в софийското село Лозен.

На фотоси и видео на БГНЕС, снимано с дрон, ясносе вижда по какъв начин бронзовите детайли на паметника към момента не са прибрани в халетата, планувани за задачата.

От документи, публикувани по-рано през днешния ден от Областната администрация на София, излиза наяве, че е назначена специфична защита на частите, макар че в халетата не се вижда такава.

 Кадър: БГНЕС

Кадър: БГНЕС

В4:30 ч. през нощта отрязаните детайли на паметника бяха превозени до халетата в с. Лозен. Работници разглобяват скелето, издигнато към най-високата част на паметника в центъра на София.

В проекта за демонтажа на паметника бе планувано всяка от фигурите да се разчлени на две елементи от кръста нагоре - половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е към 4-5 тона. Запълнените с бетон крайници също бяха разграничени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

Монтажът на фигурите е станал по същия метод - на части по тази причина по този начин се и демонтират, изясни преди седмица за " 24 часа " регионалната шефка на София Вяра Тодева. В изявлението си тя акцентира и че тези фигури са предопределени да стоят на открито, както е било с десетилетия, по тази причина няма проблем преди реставрацията да останат навън.

След двете разпоредби на Административния съд в София Тодева е наредила прекъсване на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпоредби са обжалвани в период, показват от регионалната администрация, съобщи bTV. От администрацията допълват, че съблюдават прецизно закона. Решението на съда обаче пристигна, откакто демонтажът към този момент бе завършил.

Паралелно с това стартира изработването на техническа спецификация за плануваната реституция на фигурите./24 часа.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР