Нарушители винаги има. Ако сега инцидентите са по-малко, то е,

...
Нарушители винаги има. Ако сега инцидентите са по-малко, то е,
Коментари Харесай

Проблемните плажуващи: Пияни туристи и разсеяни родители


" Нарушители постоянно има. Ако в този момент случаите са по-малко, то е, тъй като и туристите са по-малко, в сравнение с в най-тежките сезони до 2011 година. Докато преди на пясъка се чуваше доста разнородна тирада, в този момент преобладаваща е румънската. Няма ги скандинавците, нито многолюдните групи украинци, молдовците, беларуси, руснаци, които преди пълнеха линиите. Българите прииждат, само че единствено през почивните дни. Плажът е рядък и по-лесно реагираме. Въпреки това плажната полиция е извънредно нужна за нас и за спасителите, без значение от кои структури ще бъде образуван състава й и кой ще прибира санкциите. Защото нашата задача е да спасяваме хора, а не да действаме като защита на неразумните летовници ", разяснява той пред в. " Труд ".

Д-р Иванов уточни като образец случай от преди години с група пияни туристи, които спасители и лекарите на плажа са вадили от водата и свестяваха 12 пъти, до момента в който се намесят органите на реда и ги приберат в ареста.

Според него такива извършители би трябвало да бъдат спрени с санкции и то дейно.

" Но по предписание младите летовници са по-недисциплинирани. Често влизат в морето след приложимост на алкохол и дрога, подценяват аления байрак, тъй като не желаят да се лишат от нито едно наслаждение по време на ваканцията си, без да си дават сметка, че рискуват живота си. Много пъти се натъкваме и на нехайни родители. При жълт байрак, да вземем за пример, с изключение на възбраната за прилагане на надуваеми предмети, не е позволено деца да влизат сами в морето. Но се оказва, че малко на брой са наясно с това условие. Затова преговаряме с туроператори да популяризират измежду туристите листовки на няколко езика с инструкции за държанието на плажа и разпоредбите за къпане ", изясни лекарят.

А за този сезон особени проблеми на екипите на плажа не е имало.

" През юли поради дъждовете и относително хладната морска вода плажуващите бяха малко. Затова от 1 юни до началото на август съвсем нямахме водни произшествия. Помощ в медицинските пунктове на плажа търсеха най-вече хора със сърдечно-съдови проблеми, хипертония, контузии и ухапани от инсекти. Сега обаче плажуващите са доста повече. Водата е топла, само че морето се обърна. Почти всеки ден има мъртво неспокойствие и работата се усили. За наслада, досега няма нито един удавен по линиите, за които отговаряме. Но имаше два тежки водни случая, при които българин и чужденец бяха настанени в реанимация. Единият пострада, тъй като беше неудовлетворен, че при червен байрак спасителите не му дават да се къпе и се хвърли в морето в прилежаща неохраняема зона до една от буните. Едвам го спасихме. Наскоро там сред тетраподите се бе заклещил и различен пийнал екскурзиант. От началото на август помагахме и на доста деца, попаднали в дънни ями. За последните 2 дни от плажа в болница бяха настанени двама души – 76-годишен мъж, колабирал в горещината и блъснал се при рухването, и курортист, получил инфаркт в неохраняемия регион на Четвърта буна във Варна. Често при къпане в бурно море се получават и контузии. Плажуващи излизат на брега с извадено рамо, откакто вълните са ги блъскали ", изясни доктор Иванов.

Той описа и кои са най-куриозните случаи, на които са се натъквали медицинските екипи през тези 13 лета наряди на пясъка: " Имахме случай, в който изгубено детенце заставам над 4 часа в медицинския пункт, до момента в който открият родителите му. Оказа се, че те са се прибрали в хотелската си стая и са не запомнили, че са на море с детето си. Бяха българи. Помня и различен куриоз с група доста пияни чужденци, които бяха избавени от удавяне. След като реаниматорите ги свестиха, те питаха в коя страна се намират ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР