Нарушения в целостта на АЕЦ Запорожие, но не и завишени

...
Нарушения в целостта на АЕЦ Запорожие, но не и завишени
Коментари Харесай

Екипът на МААЕ: Няма завишени нива на радиация в АЕЦ Запорожие

Нарушения в целостта на " АЕЦ Запорожие ", само че не и повишени равнища на радиация - това са първите изводи от почналата през вчерашния ден инспекция на Международната организация за атомна сила в най-голямата електроцентрала в Европа.

Двама представители на Агенцията ще останат за непрекъснато в Запорожие. На този декор - Киев и Москва за следващ път си размениха обвинявания за продължаващия обстрел в региона.

Близо 5 часа продължи обиколката на екипа на Международната организация за атомна сила в АЕЦ " Запорожие ". Експертите са обходили блоковете с реакторите, дизеловите генератори и контролните зали. Извършена е инспекция и на системата за дейности при незабавни обстановки. Равносметката - все още няма повишени равнища на радиация, само че продължаващият обстрел в региона буди паника.

" Притеснен съм и ще не преставам да бъда, до момента в който обстановката в централата не се стабилизира. По постройката са нанесени голям брой провали - дали преднамерено или инцидентно - не можем да твърдим сигурно. Но това не може да продължава. Независимо на чия страна сте и какво е мнението ви за тази война ", сподели Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ.

Проверката ще продължи до понеделник, а след позволение на Кремъл, двама специалисти на организацията ще останат в централата за неустановен период. Украинският президент Зеленски приветства визитата, само че подлага на критика МААЕ, че не са настояли в региона на " Запорожие " да бъде открита демилитаризирана зона.

" Не можем да си затваряме очите за най-големия риск от радиация от десетилетия. Не можем да позволим бойците на една терористична страна да не престават да са в атомна електроцентрала ", сподели Зеленски.

Руският боен министър упрекна Украйна, че стои зад продължаващия обстрел в региона на централата и отхвърли Москва да основава опасности за сигурността в Запорожие.

" С ударите против АЕЦ " Запорожие " Киев основава действителна заплаха от нуклеарна злополука в Европа. Съгласно интернационалното право, това е нуклеарен тероризъм. Най-отговорно декларирам, че на територията на централата и региона към нея няма съветско тежко въоръжение. Надявам се, че екипът на Международната организация за атомна сила ще може да се увери в това ", сподели Сергей Шойгу, министър на защитата на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира като " доста положително " идването на специалистите, само че добави, че е прекомерно рано да се дават оценки за работата им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР