Нарушения при приема на деца в детска градина Зорница в

...
Нарушения при приема на деца в детска градина Зорница в
Коментари Харесай

Столичната община откри нарушения в работата на директорка, заплашена с уволнение

Нарушения при приема на деца в детска градина " Зорница " в Горна баня е разкрила инспекция на Столичната община. Срещу шефа на институцията Мариана Иванова е почнало дисциплинарно произвеждане.

Резултатите от инспекцията идват няколко месеца, откакто Иванова разгласи в писмо до медиите, че шефът на дирекция " Образование " към общината Мария Минчева я притиснала да подаде оставка, защото против нея имало " доста тежък донос ". Родители пък направиха подписка в нейна отбрана.

Според оповестените в понеделник данни от инспекцията в градината били записани 24 деца, чиито кандидатури липсват в осведомителната система за кандидатстване в яслите и детските градини. Те обаче попадат в описите на Националната електронна осведомителна система за предучилищно обучение и в дневниците на групите. Проверката е установила още разминаване в датите на класиране на някои деца и датите, от които те са записани в дневниците и посещават детската градина.

Според разпоредбите в София класирането за ясла и градина става единствено през електронната система. Има обаче и благоприятни условия за банкет на деца с хронични болести или протокол от лекарска комисия. В тези случаи децата се записват непосредствено в детската градина, а кандидатстването не минава през електронната система. Директорът би трябвало да отрази записаните по този метод деца в електронната система за детските градини. Някои родители употребяват фиктивни диагнози, с цел да запишат децата си в мечтаната градина. Вратичката се употребява поради дефицита тук-там в детските заведения.

Проверките в детската градина в Горна баня са осъществени по тъжби от чиновници и сигнали от жители, обясниха в понеделник от Столичната община.

Те са установили още нарушавания в организацията на спомагателните просветителни действия. Установено е, че децата са посещавали спортни занятия отвън детската градина без подписан контракт сред детското заведение и спортния клуб и без заповед на шефа, като таксите за визитите са събирани от педагогическия личен състав.
Констатирани са още административни нарушавания и такива, свързани с работата на педагогическия личен състав.

На директорката Иванова се чака да бъде наложено дисциплинарно наказване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР